Hatgrupper blockerar Teslas laddstationer

2019-01-03 13:53  

Tesla har sedan 2012 rört om rejält i bilindustrin – och det verkar vara många som inte alls gillar förändringen. I USA har flera rapporter kommit om hatgrupper som nu börjat blockera tillverkarens laddstationer.

Det går inte att argumentera mot att Teslas intåg i bilbranschen har inneburit en hel del förändringar. Elon Musk var inte först med elektrifiering av bilar – men sättet som han gjorde det på och hur Tesla har utvecklats är revolutionerande.

Det har dock inte varit en lätt resa. Ständiga minusresultat, produktionsproblem och kvalitetsbrister har blandats med märkeshype, wow-produkter samt enormt lojala kunder.

Och den frispråkige chefen Elon Musk har inte varit rädd för att vara obekväm. Hans oräddhet för konflikter samt ovilja att passa in i gamla hjulspår har skapat fiender, och i USA har de bildat rena hatgrupper. I North Carolina har Teslaförare rapporterat att de blockerats från att använda snabbladdarnätverket.

Vid upprepade tillfällen har pickup-förare parkerat sina bilar framför delstatens laddare. Den vänligt sinnade tror kanske att det rör sig om felparkering, men icke. Ägarna till de bensindrivna bilarna stod nämligen vid sina fordon och skrek okväden och snuskigheter. Detta enligt en användare på Reddit.

Tilltaget går inom elbilskretsar under begreppet ”icing”. Namnet kommer från ICE, internal combustion engine och går alltså ut på att bilar med förbränningsmotorer blockerar elbilar från att ladda.

I de flesta fall handlar det dock om att ägare parkerar bilen fel, eller inte orkar leta efter en annan plats – men det som nu sker är alltså medvetet och aggressivt riktat mot just Teslaägare.

Dock ska det sägas att beteendet hittills är begränsat till en stat i USA. Det ska nog mycket till innan svenskarna tar sina 240:s ur garaget för anti-Tesla demonstrationer.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt