Fordon

Här blir Aircar historisk – se första intercity-flygningen

Bild från första intercity-flygningen. Foto: Klein Vision
Bild från första intercity-flygningen. Foto: Klein Vision
Aircar i luften. Foto: Klein Vision
Aircar i luften. Foto: Klein Vision

Ett historiskt ögonblick och något som en hel del science fiction-fans säkert har drömt om. I helgen som gick gjordes den första ”intercity”- flygningen med en flygbil.

Publicerad

I framtiden är bilar inte bundna till marken. Den visionen har vi människor haft länge. Men hittills har det varit mer av en dröm och något man ser på film än verklighet. Nu har dock ett intressant steg på resan mot verklighetens flygbilar tagits. I helgen utfördes den första turen mellan två städer.

I helgen kunde de slovaker som slet sig från nagelbitaren Kroatien-Spanien bevittna den historiska första ”intercity-flygningen” med en flygbil. Bakom denna färd låg Stefan Klein, grundare av Klein Vision som i sin prototyp kallad Aircar flög från Nitras internationella flygplats till Bratislava. Väl där fällde han in vingarna och tog en tur ner på stan.

– Den här flygningen är starten på en ny era av dubbelfordon. Det öppnar för en ny kategori inom transport och ger åter friheten till individen, det som bilen en gång i tiden stod för, säger Stefan Klein, i ett uttalande.

Prototypen drivs av en 160 hästars BMW-motor kopplad till en propeller. Max marschhastighet ligger på 190 km/h och bilen klarar av att flyga på upp till 2 500 meters höjd.

Stefan Klein har utvecklat sin farkost de senaste 20 åren. Han har genomfört 142 lyckade flygningar med prototypen.

I nästa version kommer motorn att bytas till en starkare, vilket då innebär hastigheter på 300 km/h samt att det ska gå att flyga 100 mil på en tank.

Så kallade flygande bilar har på senare år rönt enormt intresse, men då handlar det oftast om olika former av farkoster som mer liknar helikoptrar än bilar. Om Stefan Kleins alternativ någonsin kommer att bli kommersiell verklighet utstår att se. Det lär dock kräva både körkort och flyglicens för att kunna nyttja dem.