Fordon

Här är Sveriges mest populära bilmärke

900 XC90 i Sverige och närmare 10 000 i resten av världen ska återkallas. Foto: TT
900 XC90 i Sverige och närmare 10 000 i resten av världen ska återkallas. Foto: TT

Nya bilar rullar ut från bilhandlarnas butiker som aldrig förr och prognoserna pekar på en fortsatt stark bilmarknad. ”Just nu ser vi inga orosmoln inför 2016”, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Publicerad

Fler än 345000 bilar nyregistrerades i Sverige i fjol och därmed slogs ett 27 år gammal rekord med ungefär 1000 bilar.

Bil Swedens förväntade utveckling av försäljningen för innevarande år, omkring 330000 nyregistreringar, är visserligen fyra procent lägre men skulle ändå komma långt upp på listan över de bästa åren.

– Givet att inga oförutsedda händelser inträffar blir även 2016 ett väldigt bra år, säger Bertil Modén.

Bra disponibla inkomster, en stabil arbetsmarknad, en ökad privatleasing och bra priser på inbytesbilar ses som de största anledningarna till rekordsiffrorna.

– Varsel är det värsta vi vet och nivån på varsel är rekordlåg, vilket kan vara den enskilt största anledningen till att man vågar köpa en ny bil.

En annan orsak är att bränslekostnaderna hålls i schack med bättre bilar och Bertil Moldén lämnar det här exemplet:

– För några år sedan drog en bil en liter per mil och bensinkostnaden var sju och femtio.

– Nu kostar en liter femton kronor men om jag byter till en bil som drar en halv liter är milkostnaden fortfarande sju och femtio.

Volvo låg som vanligt i topp när det gäller nyregistreringarna i Sverige med 71221 bilar, vilket är det bästa året för företaget hittills. Enligt Kristian Elvefors, vd på Volvo Cars Sverige, trodde man på ett starkt år när volymerna planerades ”men att de skulle bli så överväldigande förutsåg vi inte”, säger han i ett pressmeddelande.

Även globalt hoppas Volvo kunna sätta nytt rekord och nå drömgränsen en halv miljon bilar. Fjolårsnoteringen på 466000 bilar ligger i farozonen.

– Vi presenterar siffrorna på måndag i samband med bilsalongen i Detroit, säger Stefan Elfström, presstalesperson vid Volvo Cars.

Gilla Ny Teknik på Facebook