Fordon

Här är Rysslands självkörande bil

Foto: Yandex
Foto: Yandex

Biltillverkarna och Uber slåss om att ta täten inom autonom teknik. Nu har den ryska internetgiganten Yandex kastat sig in i leken. Företaget har släppt en film som visar deras självkörande taxi.

Publicerad

Yandex står bland annat bakom Rysslands största sökmotor. Trots det trodde många inte på internetgiganten när de avslöjade att bolaget håller på att utveckla autonoma fordon.

Inledningsvis samarbetade Yandex med inhemska lastbilstillverkaren Kamaz, Daimler och den statliga forskningsorganisationen NAMI. Då var tanken att skapa en flygplatsskyttel – men nu har Yandex släppt en film med sin första autonoma personbil.

En av företagets tjänster är Yandex Taxi, och klippet demonstrerar prototypen av deras självkörande taxi. Fordonet är en rejält ombyggd Toyota Prius V, packad med sensorer och egna algoritmer för att hantera autonom körning. Hur bra fungerar tekniken? Filmen ser övertygande ut.

För närvarande släpps bilen inte ut i trafik, men 2018 ska tester inledas på allmän väg. Ryska trafikanter kan bli den optimala utmaningen för autonoma fordon.

Se filmen med nya bilen här:

Biltillverkare och teknikföretag storsatsar på självkörande bilar, men alla är inte lika positiva till en förarlös framtid. Don Elliot, konsult på Clarion Associates i Denver, ser visionen av vägar fyllda med rullande tomma fordon som en dystopi. Han anser dessutom att man har missat alla de effekter som en omställning kommer medföra, exempelvis på de som i dag väljer att åka kollektivt eller cykla till jobbet.

– I år har myndigheter kämpat för att ändra transportvanorna hos 1-2 procent, men med den här teknologin kommer allt det arbetet kastas ut genom fönstret. Det är en mardröm, säger Don Elliot till Curbed.com.

Han får stöd av en undersökning från University of California. Studien visar att självkörande elbilar potentiellt kan bidra till ett ökat antal fordon på vägarna. Tanken är att fler delar på färre bilar, men faktum kvarstår – en majoritet av innevånarna kommer ha behov av transport vid exakt samma tidpunkt.

Läs mer:

Rent logiskt borde det ge samma mängd bilar i rusningstrafik. Förvisso kan autonoma fordon köra snabbare, med kort avstånd till framförvarande bil. Det ger mer utrymme – men ekvationen faller om fler väljer bort kollektivtrafiken.

Utvecklingen kommer samtidigt påverka bostadsmarknaden. Den generella tanken är att antalet parkeringsplatser kommer kunna minskas drastiskt. Det innebär bättre villkor för bostadsbyggarna, men frågan är var alla fordon ska ta vägen under arbetstid? Samtidigt utgör p-avgifter och böter en viktig inkomstkälla för många städer. Lösningen kommer förmodligen bli nya avgifter på resenärer eller bilar.

– Det här kommer ändra oss totalt som samhälle. Jag tror att det innebär en lika radikal förändring som när automobilen introducerades, säger Shannon McDonald, assisterande professor och mobilitetsexpert vid Southern Illinois University-Carbondale till Curbed.com.