Fordon

Halvledarbristen ger Volvo Cars försäljningsras på 25 procent

Bilar under produktion på Volvos fabrik i Torslanda, Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT
Bilar under produktion på Volvos fabrik i Torslanda, Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Volvo Cars försäljning rasade med 25 procent i april. Orsaken är produktionsminskning på grund av den fortsatta bristen på halvledare och covidnedstängningar i östra Kina.

Publicerad

Volvo Cars försäljning av bilar världen över minskade med 25 procent i april, jämfört med samma månad förra året. Totalt såldes 47 150 bilar i april.

Under årets första fyra månader såldes totalt 195 445 bilar, en försäljningsminskning med 21 procent jämfört med 2021.

De svaga siffrorna beror dels på att produktionen minskar, där dels de stora covid-nedstängningarna i östra Kina bidrog med ytterligare utmaningar till de redan ansträngda globala leverantörskedjorna, och dels på en brist av en särskilt typ av halvledare som behövs i tillverkningen av bilarna. Bristen väntas fortsätta även under årets andra kvartal.

”Företaget betraktar detta som ett tillfälligt bakslag och förväntar sig att begränsningarna i försörjningskedjan relaterade till halvledare kommer att förbättras under andra halvåret”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Volvo Cars faller drygt en procent på Stockholmsbörsen efter dagens siffror, detta efter att aktien gått väldigt starkt de senaste dagarna och är upp nästan 19 procent den senaste veckan.