Fordon

Gripenaffär ger fler svenska jobb

Brasilien köper Saabs stridsflygplan Gripen och affären var välkommen, säger försvarsminister Karin Enström. Ordern om 36 plan kommer att resultera i fler svenska jobb, säger Lennart Sindahl, vice vd för Saab.

Publicerad

Aktien rusade över 30 procent när börsen öppnade.

– För vårt försvar betyder det att ytterligare en partner är med och utvecklar och driver det här stridsflygsystemet. Det betyder samordningsvinster, så det är positivt för Sverige, säger Karin Enström till TT.

Affären är en fjäder i hatten för Saab och Saabs kunnande, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

– Det förstår ju alla att det är en väldigt viktig order för Saab. Och jag vill även gratulera Sverige och de svenska skattebetalarna.

Brasiliens försvarsminister Celso Amorim sade vid en pressträff i går att förhandlingarna kan ta 10_12 månader och att de första planen kan börja levereras 2018, skriver nyhetsbyrån AFP. Logistik, teknik och överföring av teknisk kompetens är enligt honom orsakerna till att Brasilien valde Saab.

Nu väntar förhandlingar för att fastställa alla detaljer i köpet. Offerten låg på 36 plan, och enligt Celso Amorim kommer affären att kosta brasilianarna omkring 30 miljarder svenska kronor.

– Det måste få ta tid när man förhandlar och skriver avtal om så här stora affärer. Det är ingenting som görs på några veckor. Brasilien har själva gett en bild av vilka tider de ser framför sig. Där är vi ju inte än, säger Karin Enström.

Brasiliens order kommer att resultera i fler svenska jobb, säger Lennart Sindahl, vice vd för Saab, till TT.

– Tillsammans med ordern från den svenska staten kommer vi att kunna säkerställa produktionen bortom 2025.

– De jobb som finns kommer att räcka långt. Och utöver det kommer ett antal till, men hur många det blir är svårt att säga.

Han säger att produktionen kommer att ske i Sverige och på andra ställen.

– Vi bygger planet av de bästa bitarna. En del kommer att tillverkas i Sverige, en del på andra ställen. En viss produktion kommer även att ske i Brasilien.

TT: Får vi slippa läsa om mutor i samband med den här affären?

– Saab har en väldigt hög affärsetik. Det har absolut inte förekommit några mutor eller andra tveksamma överenskommelser.

När Jan Kovacs, Unionens klubbordförande på Saab i Linköping, fick höra talas om affären i går kväll blev han "lätt förvånad".

– Det har legat som ett intressant ämne under många år och vi har inte vetat åt vilket håll det ska gå. Men när det väl kom ett meddelande i går blev jag positivt överraskad, säger han till TT.

Kovacs välkomnar de kommande förhandlingarna mellan parterna.

– Inledningsvis är det här bara början på någonting, men det är positivt att de öppnat dörren för förhandling. Vad den mynnar ut i återstår att se, men jag hoppas verkligen att det kommer att landa i ett bra resultat.

TT: Vad betyder det här för er på Saab?

– Förhoppningsvis tryggar det sysselsättningen under lång tid, framför allt här i Linköping men även på andra orter som är berörda. För Linköpings stad blir det kanske så att man får ytterligare arbetstillfällen och det vore ju väldigt positivt, säger Jan Kovacs.

I Linköping mottogs beskedet om miljardaffären med stor glädje.

– Det är en omtumlande dag och helt fantastiskt för Linköping. Det ser oerhört ljust vad gäller jobb och sysselsättning kopplat till Jas Gripen men också för flygindustrin i stort, säger Paul Lindvall (M), ordförande för kommunstyrelsen i Linköping.

– Jag har nästan funderat på att ställa in julfirandet och bara dansa samba i stället för runt granen, säger Lindvall.

Att Brasilien valde Gripen var något överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.

Men ända sedan augusti, när det blev känt att USA:s NSA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier.

I amerikanska tidningar tonar dock flera analytiker ner NSA:s betydelse för det brasilianska beslutet att inte välja Boeing, och lyfter i stället fram skillnaderna i kostnader och avtal som mer avgörande.