Fordon

Gps-data som propplösare

Vägverket testar en teknik där gps-mottagare i bilar levererar data som visar hur snabbt trafiken flyter på vägarna i Stockholm. I Skåne planerar Vägverket en tjänst som mäter hur snabbt mobiltelefoner i olika fordon färdas. Målsättningen är att hjälpa bilister att hitta snabbaste färdväg.

Publicerad

I Stockholmstrakten rullar upp till 5 000 bud- och taxibilar utrustade med gps-mottagare. Drygt tusen av dessa deltar i ett forskningsprojekt inom Vägverket som ska leda till bättre trafikinformation för allmänheten.
Var och en av bilarna levererar data om var de befinner sig och hur fort de kör. Informationen bearbetas i realtid och sammanställs till medelhastigheter för trafiken på olika vägar. På så sätt kan Vägverket bedöma hur trafiken flyter och vilka som är de snabbaste färdvägarna mellan olika platser.
När en mobiltelefon placerad i ett fordon rör sig mellan olika basstationer kan både mobilens position och hastighet beräknas med god precision av mobiloperatören.
På sikt är målsättningen även i Skåne att de nya metoderna för trafikmätning ska leda till bättre information för allmänheten via Vägverkets webbtjänst.
En tjänst som använder just mobiltelefoner för att generera trafikinformation har nyligen lanserats i USA av företaget Intellione i Florida.
Där detekteras mobiltelefonernas position två gånger per sekund när samtal pågår och två gånger per minut när mobilerna är i viloläge.
Innan årets slut ska Florida Department of Transportation integrera tekniken från Intellione i sina tjänster för trafikinformation för allmänheten, skriver nyhetsbyrån AP.