Fordon

Geely får elhjälp av Detroit Electric

Geely Emgrand EC7 ska bli elbilen EC7-EV med hjälp av teknik från Detroit Electric. Bilen ställs ut på bilmässan i Shanghai. Foto: Geely/Detroit Electric
Geely Emgrand EC7 ska bli elbilen EC7-EV med hjälp av teknik från Detroit Electric. Bilen ställs ut på bilmässan i Shanghai. Foto: Geely/Detroit Electric

Kinesiska biltillverkaren Geely, som äger Volvo PV, tar hjälp av nystartade Detroit Electric för att ta fram elbilar för den kinesiska marknaden.

Publicerad

Elbilen ska baseras på Geelys populära Emgrand EC7 som ska konverteras till en helt eldriven modell, kallad EC7-EV. Bilen ska börja säljas redan 2014 och erbjuds i två utföranden. En modell med batteri för medellånga distanser på 165 km per laddning, och en för längre distanser upp till 258 km per laddning.

Tekniken kommer från Detroit Electric. Man utlovar acceleration från 0 - 100 på under 8 sekunder och en toppfart på över 200 km/h. Bland annat ska Detroit Electrics tvåstegade växellåda bidra till god energieffektivitet.

När bilen kommer ut på marknaden säljs den som en Geely men med tilläggsbeteckningen "Detroit Electric Technology". Man räknar med att premiäråret sälja 3000 bilar, men öka till 30000 per år inom tre år.

För utvecklingsarbetet har de båda företagen bildat en gemensam utvecklingsgrupp som ska arbeta med elbilslösningar för motor, styrsystem, batteri och transmission. Dessutom ska ett gemensamt produktionsbolag bildas för att tillverka de elbilsspecifika komponenterna i en anläggning i anslutning till Geelys huvudkontor i Hangzhou.

Detroit Electric visade tidigare den här månaden den lilla eldrivna sportbilen SP:01 som ska tillverkas i USA under innevarande år.