Fordon

Frecc0 testbil för navmotorer

Frecc0 blir nästa år tillgänglig för bilutvecklare som vill testa möjligheten att flytta ut drivpaketet till hjulen.

Publicerad

Den här veckan visar tyska Fraunhoferinstitutet konceptbilen Frecc0, som från nästa år ska bli en testplattform för navmotordrivning, på industrimässan i Hannover.

Bilen baseras på modellen Artega GT, från tyska Artega Automobil, men ska från nästa år kunna användas av biltillverkare och underleverantörer som vill testa komponenter eller hela tekniska lösningar för navmotordrift.

- Redan på världsutställningen i Paris år 1900 visade Ferdinand Porsche navmotorer i sin elbil Lohner Porsche, säger professor Matthias Busse som förestår Fraunhoferinstitutets avdelning för tillverkningsteknik och tillämpad materialforskning, Ifam.

- Vi utvecklar en navmotor med all kraftelektronik och styrelektronik integrerad i hjulnavet, säger han. Vi ser en tydlig effektivitetsökning jämfört med tidigare navmotorer. Dessutom har vi satsat på innovativa lösningar när det gäller säkerhet och tillförlitlighet, säger Busse i ett uttalande.

Kritiken mot navmotorer, att den ofjädrade massan ökar och blir svårhanterlig, tillbakavisas av utvecklarna som menar att motorn är mycket kompakt med hög verkningsgrad, och att placeringen av stötdämparna kan kompensera för den ökade ofjädrade massan. Komforten ska inte behöva bli lidande.

I bilen ska det även vara möjligt att utveckla återmatningstekniken till batteriet vid inbromsning. Målet är att få återmatningen så effektiv att de konventionella bromsarna bara behövs i extrema nödsituationer.

Industrimässan i Hannover öppnade i månads och håller öppet till och med i morgon fredag.