Fordon

Fortsatta problem efter urspårning

I dag väntas fortsatta begränsningar i tågtrafiken från Stockholm och söderut på grund av urspårningen mellan Stuvsta och Huddinge natten till tisdagen.

Publicerad

Bärgningen av de urspårade vagnarna kunde inte avslutas i natt utan ska återupptas i kväll, meddelar Trafikverket. Regnet gjorde det halt på olycksplatsen och försvårade arbetet.

Under dagen kommer två spår att kunna användas som planerat trots förseningen av bärgningen.

Tågurspårningar och trasiga växlar kostar samhället flera miljoner kronor varje dag, säger Jonas Eliasson, professor i transportsystemanalys på KTH i Stockholm, till SR Ekot.

Han beräknar att urspårningen vid Stockholm Södra i november kostade mellan 10 och 20 miljoner per dag. Om svenskarna slutar lita på tågen blir kostnaderna ännu högre.

– Om man ser det här som något som inträffar med en viss regelbundenhet, då får det konsekvenser för vilka typer av arbetsplatser och bostäder som folk kan tänka sig att välja. Och då orsakar det kostnader på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden som är mycket värre och mycket mer långsiktiga, säger Jonas Eliasson till programmet.

Tågurspårningen söder om Stockholm kommer att orsaka förseningar även i dag. All trafik söderut, utom tågen mot Karlstad, passerar olycksområdet och för tågen till Göteborg och Malmö kan det betyda förseningar upp till 20 minuter, enligt SJ:s pressjour.

Trafiken till och från Karlstad går via Västerås vilket innebär en timmes försening. Tågen till och från Eskilstuna vänder i Södertälje och resenärerna hänvisas till lokal- eller pendeltåg.

Enstaka regionaltåg mellan Hallsberg och Stockholm kan under dagen komma att ställas in och där hänvisar SJ till sin hemsida.

SJ ska under förmiddagen ha ett möte med Trafikverket om urspårningen och hur lång tid reparationerna väntas ta.