Fordon

Första bilderna på Saabs nya ubåt för Nederländerna

Foto: Damen
Foto: Damen
Foto: Saab
Foto: Saab

Nu har Saab gått samman med Damen för att utveckla Nederländernas nya ubåtsgeneration. Walrus-klassen kommer ha ett rör i nosen som kan skicka ut åtta kommandosoldater i stöten – eller sjösätta miniubåtar.

Publicerad

Den holländska flottan har haft sin nuvarande generation av Walrus-klassen i drift sedan 1990. De tysta, dieseldrivna attackubåtarna designades en gång för att jaga Sovjets atomubåtar. Nu börjar de bli daterade, och 2015 inledde Saab sitt samarbete med holländska Damen för att ta fram den nya generationens ubåt i Walrus-klassen.

Designen har sitt ursprung i Saab Kockums ubåt A26, och de två bolagen har tillsammans tagit fram vad de beskriver som en anpassningsbar ubåt avsedd för flottans behov.

Nu har den holländska tidningen Telegraaf visat upp en illustration av en digital 3d-modell av den kommande ubåten. De intervjuade Gunnar Wieslander, chef för affärsenheten på Saab Kockums, och Hein van Ameijden från Damen. De två har gett några detaljer kring designlösningar som ger den holländska flottan helt nya möjligheter.

Nytt system för ubåtsgenerationen

Tidigare kunde attackdykare bara släppas ut vertikalt, en i taget. Nu har man skapat ett system för att sjösätta en hel grupp soldater i u-läge. Bredvid torpedtuberna i ubåtens nos kommer det finnas ett rör med 1,5 meters diameter. Där kan åtta kommandosoldater släppas ut på en gång – och den grova dimensionen innebär att man även kan sjösätta mindre farkoster, som är både bemannade och obemannade.

Enligt Saab och Damen är konstruktionen den första i sitt slag på en ubåt. Den nya valrossen kommer kunna leverera USA:s wirestyrda Mark 48-torped, som drivs av en axiell kammotor på 500 hk.

Det holländska försvarsministeriet räknar med att uppgraderingen av Walrus-programmet kommer kosta över 2,5 miljarder euro. Byggkontraktet förväntas bli utdelat under 2021, och den första ubåten ska sjösättas 2027, rapporterar Naval Today.