Fordon

Första bilderna på Kia Optima

Kia Optima. Foto: Kia
Kia Optima. Foto: Kia
Kia Optima. Foto: Kia
Kia Optima. Foto: Kia

Ett smakprov på hur kommande Kia Optima ser ut. Nu har den koreanska tillverkaren presenterat de första bilderna på bilen. Men ännu är det oklart när vi får se den här i Sverige.

Publicerad

Kia är ett märke som verkligen har genomgått en snabb transformation – och den resan återspeglas i designen. För när Kia introducerade sin första Optima vid millennieskiftet så handlade det om en bil baserad på Hyundai Sonata, men med några detaljskillnader.

Men sedan fattade man beslutet om att gå en egen väg, tog in Audi-designern Peter Schreyer – och började hamra ut framtidens Kior. Och när man tittar på den bil som avslöjats nu så kan få spår skönjas av anfadern.

Själva beskriver Kia sin nya modell K5 (det namn Optima går under i Sydkorea) som en bil med en sportig, modern och kraftfull karaktär. Saker som understryker detta är den tredimensionella frontdesignen med de nya strålkastarna. De senare har led-varselljus som ska efterlikna en ekg-kurva.

Även baktill återkommer detta ”hjärtslag” i baklyktorna. Men trots att bilen har en fastback-siluett så verkar det som att Kia har valt att ge bilen en traditionell sedanbaklucka – vilket är synd då det gör lastning mindre praktiskt.

En annan iögonfallande sak är att designtemet har valt att inkorporera en kromlist som går som en båge från A-stolpens fot framför sidobackspegeln hela vägen bak och runt till nästa A-stolpe. Ett stilgrepp de är ensamma om.

När det kommer till specifikationer så håller Kia locket på. Vi får reda på att bilen är längre, bredare och lägre än fordonet som den ersätter. Att den går att få med lite olika fälgar – men sedan är det inte mer.

I Sverige är ju Optima Sportswagon, särskilt i sitt laddhybridutförande, ett attraktivt alternativ. Men det är ännu osäkert när den nya generationen dyker upp. Kia K5 kommer att börja säljas i december på den inhemska marknaden, när den kan bli aktuell i sitt internationella namn Optima återstår att se. Vid kontakt med Kia Sverige kunde de inte klargöra när en introduktion här kan ske, detta eftersom den europeiska modellen officiellt inte har presenterats.