Fordon

Förslaget: Bromma flygplats ska stänga 2035

Bromma ska först bli ett fossilfritt flygshowroom och sedan stängas 2035 föreslås i Arlandautredningen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bromma ska först bli ett fossilfritt flygshowroom och sedan stängas 2035 föreslås i Arlandautredningen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bromma flygplats ska bli en fossilfri flygplats från och med 2030 och fem år senare ska flygplatsen stängas. Det föreslås i Arlandautredningen som presenteras vid en pressträff i dag.

Publicerad

Utredningen ska lämna förslag om hur Bromma flygplats ska kunna avvecklas och hur Arlanda ska kunna utvecklas och växa.

Utredaren Peter Norman redovisar vid en pressträff uppdraget som pågått sedan i februari. Med på pressträffen är även infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Bland förslagen i utredningen finns bland annat att en statlig Arlandaförhandlare ska utses som ska vara en sammanhållande länk för kommunerna i flygplatsens närhet och som ska driva på och samordna utvecklingen av näringsliv och bostäder.

– Vi tycker det är lämpligt att landshövdingen i Stockholm får i uppdrag att leda sådana förhandlingar, säger utredaren Peter Norman.

Bromma flygplats helt fossilfri från 2030

I utredningen föreslås också att Bromma flygplats ska vara helt fossilfri från 2030 och bara tillåta fossilfria flygfarkoster att starta och landa där.

– Det skulle kunna bli ett showroom för det fossilfria flyget, säger Norman.

Men den fossilfria flygplatsen föreslås få en kort livslängd.

– Vi föreslår att den perioden ska vara i fem år och Bromma ska stängas 2035.

Utredningen har också tittat på hur man ska få fler resenärer att åka till och från Arlanda flygplats på de mest miljövänliga sätten. Ett av förslagen på det området är att göra det billigare att åka med tåget Arlanda Express.

– Vi föreslår att man tar upp en förhandling med A-train som syftar till att sänka priserna, säger Peter Norman.