Fords lösning varnar förare för cyklister

2020-03-12 15:08  
Foto: Ford

En ouppmärksam bilförare som öppnar dörren kan vara en mardröm för cyklister. Varje år orsakas tusentals olyckor på grund av detta. Nu har Ford utvecklat teknik för att råda bot på problemet.

Det är så lätt hänt. En bilist stannar bilen för att snabbt göra ett ärende, eller för att släppa av en passagerare. Men i all hast så brister det i uppmärksamheten när dörren kastas upp – och in kraschar en cyklist.

Så kallade "dörrolyckor" sker i tusental varje år och problemet väntas bara öka i takt med att allt fler börjar använda cykel som transportmedel. Lägg till att elsparkcyklarnas framfart med helt oskyddade trafikanter spär på problemet ytterligare.

För att stävja detta har biltillverkaren Ford nu presenterat tekniken Exit Warning. En lösning som ska varna förare för korsande cyklister och andra när bildörren öppnas. Det nya systemet använder sensorer och teknik som redan finns i bilen såsom döda vinkel-varnaren samt de algoritmer som upptäcker och bromsar för cyklister.

Läs mer: Hävdar att han är snabbast på cykel – men hon har rekordet

Allt sammantaget så förstår Exit Warning rörelserna hos de närmsta trafikanterna – och om systemet upptäcker att en dörröppning kan orsaka kollision, sätts ett larm igång för att varna dem i bilen.

Utöver larmet så lyses även ytterbackspeglarna upp för att ytterligare dra förarens uppmärksamhet mot faran. Även i dörren sitter det röda dioder för att varsna annalkande cyklister om att något händer. Tekniken har utvecklats som en del i tillverkarens kampanj "Share the Road" vars syfte är att försöka öka förståelsen mellan bilister och cyklister. Om den blir verklighet och inkorporeras i någon produktionsmodell är dock inte klart ännu.

Felix Björklund

Mer om: Ford Cykling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt