Fordon

Fords autonoma polisbil ska jaga bovar förarlöst

Foto: Ford/U.S. Patent & Trademark Office
Foto: Ford/U.S. Patent & Trademark Office
Foto: Ford
Foto: Ford

Enligt Fords patentansökan ska deras förarlösa polisbil inte bara utfärda böter. Ai:n kommer klara av verkliga biljakter, och kan hitta gömställen för att lura på fartsyndare.

Publicerad

I science fiction-filmerna hålls medborgarna i schack av robotiserade poliskårer och jagas av förarlösa fordon. Redan nu har ett steg tagits mot att 80-talsdystopin Robocop ska bli verklighet. Redan 2016 lämnade Ford in en patentansökan kring självkörande polisbilar i USA – men först nu har den kommit till allmänhetens kännedom.

En avancerad algoritm för maskininlärning innebär dels att den artificiella intelligensen ska kunna identifiera lagöverträdelser, antingen med hjälp av de egna sensorerna – eller via externa trafikövervakningssystem som fartkameror. I USA har polisen möjlighet att utfärda en skarp varning till ångerfulla trafiksyndare istället för böter – och bilens ai ska vara så avancerad att roboten själv kan fatta beslut om huruvida en böteslapp eller en varning är på sin plats.

Rutinmässiga polisiära uppgifter som att skriva ut böter för fortkörning eller en missad stoppskylt kan automatiseras, så att polisbefäl istället kan ägna sig åt att utföra de uppdrag som inte kan automatiseras, skriver Ford i sin patentansökan.

Men robot-polisbilen ska inte bara kunna skriva ut böter, utan ai:n ska kunna hitta lämpliga gömställen för att stå och lura på fortkörare – och även genomföra biljakter autonomt. Patentets beskrivning antyder dock att detta kanske inte ens blir nödvändigt. Istället ska polisfordonet kunna manipulera andra autonoma fordon på distans, eller helt enkelt säga åt föraren att köra in till vägrenen.

Det är inte oväntat att just Ford står bakom ett patent kring polisbilar. Under decennier har tillverkaren dominerat området med sina sedanbilar, men nu verkar den generellt rådande biltrenden även ha nått lagens långa arm. Under sommaren 2017 stod suv-versionen av Fords Police Interceptor för hela 51 procent av den amerikanska polisbilsmarknaden. Det innebär 75 procent av Fords marknadsandel på området. Nu kommer företaget dock med en laddhybrid av sin Police Interceptor-sedan – som förhoppningsvis kan sänka bränslenotan för skattebetalarna.