Fordon

Flygkrasch nära Moskva - samtliga omkom

Ett ryskt inrikesflygplan med 71 människor ombord störtade några minuter efter starten från Domodedovo. Foto: AP
Ett ryskt inrikesflygplan med 71 människor ombord störtade några minuter efter starten från Domodedovo. Foto: AP

Ett ryskt inrikesflygplan med 71 människor ombord störtade bara minuter efter starten från Moskvaflygplatsen Domodedovo.

Publicerad

Samtliga ombord omkom i kraschen, uppger ryska myndigheter.

Flight 6W703, en Antonov AN148 som tillhörde flygbolaget Saratov, lyfte klockan 14.21 lokal tid med 65 passagerare och sex besättningsmän ombord. Flygplanet var på väg till staden Orsk i Orenburgregionen i södra Ryssland, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax. Men planet störtade strax sydost om den ryska huvudstaden efter bara sex minuter, enligt sajten flightradar24.

Anhöriga har börjat samlats vid den internationella flygplatsen i Orsk. En talesperson för flygplatsen berättar för Interfax att de försöker ge dem all information som finns tillgänglig.

– Preliminärt har planet kraschat vid Argunovo. Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till Interfax.

Enligt Svetlana Petrenko, talesperson för den ryska haverikommissionen, har besättningen inte larmat om några problem med flygplanet. Det ska också ha undersökts strax före flygningen utan att ha fått några anmärkningar.

– Det har redan fastslagits att inga rapporter om felfunktioner ombord på flygplanet har tagits emot från besättningen, säger hon till nyhetsbyrån Interfax.

Enligt ryska åklagarmyndigheten för transportfrågor omkom samtliga ombord vid kraschen, rapporterar flera medier. Vittnen har i distriktet Ramenskoje sett ett brinnande plan på väg ner.

En av flygplanets så kallade svarta lådor – med flygdata – har hittats i nedslagsområdet. Den ska vara i gott skick. Kvarlevor av minst två människor har också hittats, enligt ryska myndigheter skriver Interfax. Ett videoklipp på ryska nyhetssajten Life.ru visar vrakdelar från flygplanet som ligger på vad som ser ut som en snötäckt äng i närheten av byn Stepanovskoje.

Majoriteten av dem som befann sig ombord är från Orenburgregionen, säger guvernörens talesperson Sergej Sjermetsinskij till Interfax:

– Den information som finns tillgänglig tyder på att det fanns fler än 60 människor ombord. Nästan alla är från de östra delarna av regionen.

Enligt ryska myndigheter befann sig en schweizisk medborgare ombord, liksom flera personer från Moskva. Ytterligare en utländsk medborgare tros ha befunnit sig på planet, men den uppgiften har ännu inte bekräftats. Den yngsta passageraren var fem år, en 13-åring uppges också ha omkommit i olyckan, uppger myndigheterna för Interfax. Minst tre barn befann sig ombord.

Rysslands president Vladimir Putin har framfört sina kondoleanser till dem som har förlorat anhöriga i olyckan, enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Presidenten har beordrat regeringen att bilda en särskild arbetsgrupp för att utreda flygolyckan, meddelar Kreml i ett uttalande. Alla eventuella orsaker till olyckan kommer att granskas i utredningen, även om någon form av brott ligger bakom kraschen, skriver Interfax

Flygplanstypen har två jetmotorer och har enligt tillverkaren upp till 85 platser. Flygplanet tillverkas i Ukraina av Antonov och av Voronezj i Ryssland. Det togs i kommersiellt bruk 2009.

Svenska utrikesdepartementet hade sent på söndagskvällen inga uppgifter om att eventuella svenska passagerare.

– Ambassaden i Moskva följer den här händelsen. Men vi har inte några uppgifter om att svenskar ska vara inblandade, säger UD:s talesperson Katarina Byrenius Roslund till TT.