Fordon

Flög rekordtur – på syntetiskt bränsle av luft och vatten

UL91 sägs ha potential för att minska koldioxidutsläppen per flygning med 80-90 procent. Foto: RAF/Twitter
UL91 sägs ha potential för att minska koldioxidutsläppen per flygning med 80-90 procent. Foto: RAF/Twitter

Deras nya flygbränsle framställs av luft och vatten. Det brittiska flygvapnet slog världsrekord under sin första flygning på UL91.

Publicerad

RAF tankade ett Ikarus C42 med syntetiskt bränsle, och i början av november lyfte den mikrolätta flygplansmodellen från Cotswold Airport.

 Efter 21 minuter i luften var världsrekordet slaget för flygning med helsyntetiskt bränsle, enligt Guinness World Record. Det skriver den brittiska regeringen.

Framställs av kol

Drivmedlet UL91 utvecklades på fem månader av brittiska Zero Petrolium. Det framställs av kol som utvinns ur atmosfärens koldioxid, samt väte som utvinns ur vatten. Energin för processerna hämtas från förnybara källor.

Bränslet har genomgått en grundlig utvärdering vid CFS Aeros testanläggning. Prestandan är identisk med ett konventionellt flygbränsle – dock med skillnaden UL91 bidrar till en lägre temperatur. Detta kan i sig innebära att motorer som körs på det syntetiska drivmedlet får en ökad livslängd.

Rejäl koldioxidminskning

UL91 sägs ha potential för att minska koldioxidutsläppen per flygning med 80-90 procent.

Det är goda nyheter med tanke på att det brittiska flygvapnet siktar på att vara utsläppsneutrala till 2040, men samtidigt har områden som är svåra att elektrifiera.