Fordon

Fler väljer elbilen även utanför Stockholm

Elbil som laddas. Foto: TT
Elbil som laddas. Foto: TT

Det är inte enbart i de svenska storstäderna som nya elbilar ökar kraftigt. Tätt efter Stockholm följer Jämtlands och Hallands län på listan över störst andel nyregistrerade laddbara bilar under årets fyra första månader, visar siffror från branschorganisationen Bil Sweden.

Publicerad

– Det var förvånande även för oss, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Andelen nyregistreringar av laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade under årets första fyra månader i Sverige med 66 procent, jämfört med samma period i fjol, enligt Bil Sweden.

Stockholm i fortsatt ledning

Inte helt oväntat leder Stockholms län elbilsligan. Där var uppgången på strax över 70 procent jämfört med månaderna januari_april förra året. Och sett till samtliga nyregistrerade laddbara bilar hade Stockholms län en andel på 10 procent under perioden. Topplaceringen förklaras bland annat av att flera leasingföretag har sitt säte i regionen.

Oväntad ökning

Något som däremot överraskar i statistiken är andelen nya elbilar och laddhybrider i Jämtlands och Hallands län. Båda följer tätt efter Stockholms län med 7,3, respektive 6,5 procent av det totala antalet nyregistrerade elbilar i Sverige.

– I fallet Jämtland beror ökningen på lokala aktiva kampanjer med en mer omfattande laddningsinfrastruktur som resultat. I Halland har företag och kommuner tidigare beviljats anslag för just det här. Då är det logiskt att beställningar av laddbara bilar ökar, säger Mattias Bergman.

Tredjeplats i Europa

Enligt nya siffror från den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrin, Acea, var Sverige tredje bäst bland länderna i Europa när det kommer till nyregistreringar. Enbart Norge och Island hade en större andel nya elbilar under årets första kvartal.

Under perioden januari till april uppgick nyregistreringarna till 8.114 i Sverige.