Fordon

Fler plan till branden

Förutom Italien skickar nu även Frankrike specialbyggda flygplan för brandbekämpning till skogsbranden i Västmanland. Även Grekland har erbjudit hjälp i form av satellitbildsanalys.

Publicerad

På söndagskvällen begärde svenska myndigheter hjälp från EU via ERCC (Emergency Respons Coordination Centre) med att släcka skogsbranden utanför Sala, skriver Europaportalen.  På måndagen skickade Italien två plan för brandbekämpning, och på tisdagen skickade Frankrike ytterligare tre. Även Grekland har erbjudit hjälp med att specialanalysera satellitbilder över det drabbade området.

– Svenska myndigheter har varit mycket precisa i sin efterfrågan och speciellt bett om flygplan som kan hämta upp vatten direkt ur vattendrag och sedan släppa det över brandområden. Det är möjligt att även andra länder vill hjälpa till men alla har inte den här typen av flygplan som Sverige vill ha, säger Irina Novakova presstalesperson på EU-kommissionen i Bryssel till Europaportalen. Hon tillägger att Sverige nu fått det antal plan som man anser sig vara i behov av.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här