Fordon

Fiskers prislapp utmanar Teslas Model 3

Foto: Fisker
Foto: Fisker
Foto: Fisker
Foto: Fisker

Deras elbil är den senaste i raden som utmanar Elon Musks budgetmodell. Det låga priset avslöjades i samband första bilden på Fiskers kommande ”folkbil”. 

Publicerad

Plötsligt tycks konkurrenterna flockas kring Teslas Model 3. Efter Polestar 2 är det nu Fisker som släpper en teaserbild på sin kommande elbil. Samtidigt meddelar företaget att prislappen ska hamna i trakterna kring 40 000 dollar, vilket är tämligen nära de Model 3 som har en längre räckvidd, och alltså inte är den allra billigaste instegsversionen.

Fisker har tillbringat långa perioder nere på knä. 2013 genomgick företaget en rekonstruktion, och följande år övertogs tillgångarna av kinesiska Wanxiang. Men sedan dess har man rest sig, och nu är det dags för en ny elbil. Den ska släppas 2021, och Fisker räknar med att man 2025 kommer producera 250 000 bilar om året.

Egen design på batterierna

Tillverkaren har varit försiktig med information kring den nya bilen, men man utlovar att litiumjonbatterierna kommer ha en design som är väldigt annorlunda. Det kan handla om tredimensionella elektroder som kan hantera 2,5 gånger högre energidensitet än vanliga litiumjon-batterier. Räckvidden sägs landa på 42,5 mil.

I flera avseenden förväntas den kommande bilen ha sämre prestanda än Fiskers Emotion-modell, som har en räckvidd på mer än 64 mil – och toppar 259 km/h. Fisker har utvecklat solid state-batterier, men de verkar inte vara redo för den kommande modellen. Tillverkaren hävdar att framtida modeller kommer klara av över 80 mil, och laddningen ska gå på en minut.