Fina siffror från Tesla: ”Elon Musk överraskar igen”

2020-04-30 08:15  
Foto: Tesla & Charles Sykes/Invision/AP/TT

Elbilstillverkaren Tesla redovisar ökad vinst och omsättning – och står kvar vid tidigare uttalade mål om produktion trots att fabriker tvingats stänga. Det stora frågetecknet för framtiden är hur efterfrågan på dyra elbilar kommer att se ut.

Tesla inleder året med starka siffror. Omsättningen ökade till sex miljarder dollar, vilket är 32 procent mer än det första kvartalet förra året. Det är bolagets högsta notering någonsin för det traditionellt sett svagare första kvartalet. Analytikerna hade i snitt väntat sig en omsättning på 5,9 miljarder dollar.

Samtidigt mer än fördubblas vinsten, från 566 miljoner dollar till 1,2 miljarder.

– Det är en stark rapport, Elon Musk överraskar igen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Detta trots att coronaviruset satt käppar i hjulet för Tesla. ”Vår omsättning påverkades av minskade leveranser, på grund av vår minskade förmåga att leverera bilar mot slutet av kvartalet”, skriver man i rapporten. Tesla står dock fast vid tidigare uttalanden om att man har kapacitet att leverera en halv miljon bilar under året, trots störningarna.

Läs mer: Milstolpe för Tesla: En miljon bilar tillverkade

– Det är viktigt att de kommunicerar att de fortfarande kan göra det. Investerarna vill se tillväxt som ett techbolag, inte som ett fordonsbolag, säger Frida Bratt.

Det stora frågetecknet är nu enligt Bratt om någon vill köpa de 500 000 bilar som Tesla säger sig kunna producera.

– Vad gäller efterfrågan är osäkerheten enorm. Till Teslas fördel kan man säga att de som normalt väljer en bil från Tesla tenderar att vara mera kapitalstarka och därmed i lägre utsträckning riskerar att förlora jobbet i krisen. Men det är ändå ett stort frågetecken.

I efterhandeln på Wall Street är aktien upp nästan nio procent.

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt