Fordon

Fartygskrocken: Inga tekniska brister på brittiska fartyget

Scot Carrier med skador i fören lägger till i hamnen i Ystad vid 20-tiden på måndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT
Scot Carrier med skador i fören lägger till i hamnen i Ystad vid 20-tiden på måndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Två personer har anhållits misstänkta för brott efter fartygsolyckan på Östersjön. Enligt rederiet testades de positivt för alkohol eller droger. En person har hittats avliden och en saknas fortfarande.

Publicerad

De två personerna som frihetsberövades på måndagen har nu anhållits av åklagare på sannolika skäl misstänkta för flera brott, uppger åklagaren Tomas Olvmyr.

En brittisk medborgare i 30-årsåldern misstänks för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. En kroatisk medborgare i 55-årsåldern misstänks för grovt sjöfylleri.

– Den ena hade vakten vid tillfället, det är han som är misstänkt för flera brott. Den andra utförde arbete i samband med att han misstänktes vara berusad. De har testat positivt i sållningsprovet men det ska verifieras, säger Tomas Olvmyr.

Han bekräftar att brittiska fartyget Scot Carrier kört in i det mindre danska Karin Høj som sedan kapsejsade. Men exakt vad den grova vårdslösheten i sjötrafik består i vill han inte säga.

Fartyg i fint skick

– Det har hållits förhör men vilka uppgifter det har gett kommer att inte att gå in på, säger Tomas Olvmyr.

Transportstyrelsens kontroll av fartyget Scot Carrier visar att det inte har några tekniska brister.

– Vi gjorde hamnstatskontroll av Scot Carrier i går. Det finns inga tekniska brister på det fartyget, så det är något annat som fått fartygen att kollidera, säger Fredrik Hellsberg, chef för sjöfartstillsyn vid Transportstyrelsen.

Det kapsejsade Karin Høj kommer också att genomgå en teknisk kontroll. Enligt Fredrik Hellsbergs erfarenhet beror den här typen av olyckor ofta på den mänskliga faktorn.

– Sedan får vi se vad utredningen visar om de här två befälen, säger han.

Nolltolerans

Rederiet Scotline skriver på sin hemsida att besättningsmedlemmarna testades för alkohol och droger efter kollisionen och att två personer överskred den tillåtna gränsen. Rederiet påpekar vidare att man har strikta regler om nolltolerans mot alkohol och droger.

Ägarna riktar sina tankar till de drabbade och deras familjer.

Varken den brittiska eller den kroatiska medborgarens försvarare har träffat sina klienter ännu och kan inte svara på hur de ställer sig till brottsmisstankarna.

– Det är planerat förhör under dagen, säger advokaten Odd Johansson, som företräder den kroatiska medborgaren.

TT söker den brittiska medborgarens försvarare.

Hittades i fartyget

Under tisdagen fortsätter bärgningen av fartyget Karin Høj som sedan gårdagens krock legat upp och ned i vattnet.

– KBV002 (Kustbevakningens fartyg) har kopplat haveristen, det kommer förhoppningsvis att ske någon form av bärgning under dagen. Tanken var att dra den till Skillinge för att bärgningsföretaget ska kunna vända den. Den planen kvarstår vad jag vet, säger Victor Devinder, ledningscentralsbefäl, Kustbevakningen.

Den avlidne personen hittades död inuti fartyget Karin Høj när det genomsöktes utanför Sandhammaren på den skånska sydkusten på måndagen.

Karin Høj som är 55 meter långt och 9 meter brett och med dansk flagg, kapsejsade efter en krock med den 90 meter långa och 15 meter breda brittiska Scot Carrier natten till måndagen vid halv 4-tiden.