Fordon

Fartyget fortsatt fast i Suez också under fredagen

Ever Given.
Foto: Suezkanalmyndigheten/AP/TT
Ever Given. Foto: Suezkanalmyndigheten/AP/TT
Fartyget Ever Given sitter fast i Suezkanalen, vilket blockerar färden för många andra fartyg
Fartyget Ever Given sitter fast i Suezkanalen, vilket blockerar färden för många andra fartyg

Försöken att få loss containerfartyget som fastnat på tvären i Suezkanalen har än så länge inte lyckats. Händelsen kommer extremt otajmat, med förseningar i hela världshandeln redan innan. Det är redan en tuff situation, säger rederiets svenske agent Fredrik Hermansson.

Publicerad

(Texten är uppdaterad - nedanför ser du var fartyget sitter fast)

Trafiken genom Suezkanalen är fortsatt stoppad också under fredagen, uppger den myndighet som driver Suezkanalen.

– Tyvärr har vi inte fått någon officiell information ännu om att hon är loss, säger Fredrik Hermansson, vd för Greencarrier och agent för det internationella rederiet Evergreen, vars containerskepp kört fast och stoppat upp trafiken genom Suez-kanalen.

Ett par hundra containrar av fartygets last är på väg till Sverige, från Asien, innehållandes det mesta, allt ifrån konsumentvaror till olika komponenter till industrin. Högt på massvis av företags agenda är nu brist på insatsvaror, det är strul och förseningar i världshandeln.

Påverkar logistiken i hamnarna

Redan innan båtarna lämnar Asien handlar det om flera veckors förseningar, enligt Fredrik Hermansson.

– Det här spär på en redan tuff situation, med tanke på världsläget. Det här ställer till det lite ytterligare, vilket är olyckligt.

Förseningarna påverkar också logistiken i hamnarna.

– Vi får hoppas att terminalerna är redo när fartygen kommer nu när de är försenade, säger Hermansson.

Om det dröjer mer än två dygn kan fraktfartyg tvingas börja köra runt hela den afrikanska kontinenten, rapporterar Reuters.

Stoppet har lett till en kö på fler än 30 oljefartyg på båda sidorna om det grundstötta fartyget. Minst fyra fartyg med en kapacitet på omkring 75 000 ton olja vardera kommer nu troligen att ta vägen runt Godahoppsudden i stället, det vill säga runt hela Afrika, enligt skeppsmäklaren Braemar ACM.

Enligt bolaget arbetar åtta bogserbåtar med att försöka få loss det 400 meter långa containerfartyget Ever Given, som sedan i onsdags sitter fast på diagonalen över kanalen. Lågvatten försvårar arbetet ytterligare.

Risk för allvarligt problem

I dagsläget har en del fartyg dirigerats om till en mindre kanalväg och en stor mängd ligger nu för ankar och väntar på att kanalen ska gå att trafikera igen.

Trafikstoppet riskerar att bli ett allvarligt problem för den globala transportlogistiken i ett redan pressat läge. Omkring 30 procent av världens containervolymer normalt använder den 19,3 mil långa genvägen till och från Medelhavet.

Fartyget Ever Given sitter fast i Suezkanalen, vilket blockerar färden för många andra fartyg
Fartyget Ever Given sitter fast i Suezkanalen, vilket blockerar färden för många andra fartyg