Fordon

Färre sålda bilar – ändå bättre än väntat för Volvo Cars

Volvo Cars överträffade förväntningarna under årets första kvartal. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Volvo Cars överträffade förväntningarna under årets första kvartal. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Volvo Cars nya vd Jim Rowan konstaterar att det varit ett turbulent kvartal. Foto: Volvo Cars
Volvo Cars nya vd Jim Rowan konstaterar att det varit ett turbulent kvartal. Foto: Volvo Cars

Komponentbrist och färre sålda bilar leder till lägre vinst för Volvo Cars under årets första kvartal. Trots det blev resultatet bättre än väntat, och Volvo Cars rusar på börsen. "Det är ett väldigt stabilt resultat i en omgivning som har varit allt annat än stabil", säger finanschefen Björn Annwall.

Publicerad

Volvo Cars gjorde en rörelsevinst under första kvartalet på 6 miljarder kronor, jämfört med 8,4 miljarder kronor samma period föregående år. Aktien stiger rejält, nästan 7 procent, under torsdagsförmiddagen.

Finanschefen Björn Annwall påpekar att de under första kvartalet förra året hade flera stora transaktioner som drog upp resultatet.

– Så om man tittar på vårt underliggande resultat så är vi väldigt stabila det här kvartalet jämfört med kvartalet förra året, och det i en situation där volymerna är lägre, säger han.

Omsättningen ökade till 74,3 miljarder kronor, jämfört med 68,6 miljarder kronor under samma period förra året.

Volvo säljer färre bilar

Samtidigt såldes det 20 procent förre bilar under kvartalet, 148 295 stycken. Det beror på en brist på en särskild komponent, som också kommer att påverka det andra kvartalet. Volvo Cars räknar därför med att produktionsstoppen som skett under tidigare kvartal kommer att fortsätta även in i nästa.

– Vi har en specifik halvledare kopplat till ett specifikt system där vi fick en "hit" under mitten av mars, och kommer påverkas under andra kvartalet så att vi får lägre produktion, säger Björn Annwall.

Generellt har dock problemen med brist på halvledare förbättrats gradvis och Volvo Cars tror på en fortsatt ljusning under andra halvåret i år.

Istället är andra orosmoln som väntas påverka kommande kvartal: ökade råmaterialpriser till följd av kriget i Ukraina, högre inflationstryck, rusande energipriser och inte minst covid-nedstängningar i Kina som påverkar leveranskedjorna.

– Många leveranskedjor är beroende av Kina. Det har nu varit nedstängningar i Shanghai-regionen i nästan 50 dagar, där det finns många leverantörer till fordonsindustrin och andra industrier. Så ju längre det pågår desto mer osäkerhet och turbulens skapar det i vår leveranskedja, säger vd:n Jim Rowan.

Höjer priserna

Förhoppningsvis kan de ta “lejonparten” av kostnadshöjningarna genom att höja priserna mot kund, säger Annwall.

– Vi ser än så länge ingen avmattning på efterfrågan på Volvoprodukter trots att vi höjer priserna.

Det gångna kvartalet är det första med nya vd:n Jim Rowan vid rodret. På en presskonferens konstaterar han att det varit en turbulent start, och att det är "utan motstycke" att hantera så många utmaningar på en gång som världsläget nu bjuder på.

– Normalt sett hanterar man sådana här saker en i taget. Trots det har vi lyckats säkra försörjningen, öka priserna och leverera ett starkt första kvartal. Det är tack vare människorna här på Volvo, jag är den nya killen så jag tar ingen ära för det, säger han.

Att vinsten var lägre än samma kvartal förra året var väntat, konstaterar Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken. Det beror till stor del på komponentbrister.

– Det råder generellt sett utmaningar i underleverantörsledet att få komponenter i tid och det har hållit tillbaka Volvos produktionstakt under kvartalet, säger han.

Ändå var resultatet bättre än vad han räknat med, och omsättningen ökade.

– Bättre än väntat, både försäljningsmässigt och lönsamhetsmässig.

Volvo Cars första kvartal

Volvo Cars gjorde en rörelsevinst under första kvartalet på 6 miljarder kronor, jämfört med 8,4 miljarder kronor samma period föregående år. Det överträffade förväntningarna på bolaget.

Omsättningen uppgick till 74,3 miljarder kronor jämfört med 68,6 miljarder kronor under samma period förra året.

Volvo Cars har sålt 20 procent färre bilar under kvartalet, 148 295 bilar gick ut på marknaden.

Elektrifierade Recharge-modeller utgjorde 34 procent av den totala försäljningen i första kvartalet, av vilka 8 procent var helt elektriska.

Källa: Volvo Cars