Fordon

Fackligt nej till Boeing föder hopp i Japan

Boeings fabrik för nuvarande modell av 777 i Everett. Foto: Boeing
Boeings fabrik för nuvarande modell av 777 i Everett. Foto: Boeing

Efter ett fackligt nej till amerikanska Boeings förslag om framtida produktion på sämre villkor hoppas nu japaner få ta över tillverkning för ett kommande jetplan.

Publicerad

67 procent av medlemmarna i fackföreningen International Association of Machinists röstade på onsdagen nej till ett förslag från Boeing som går ut på att flygplanstillverkaren lägger produktionen av det kommande flygplanet 777X i Puget Sound i Seattle, mot en inskränkning i pensionsavtalet och endast små löneökningar under perioden 2016 - 2024.

Boeing har hotat med att lägga produktionen av det nya planet, som beräknas vara klart 2020, till annan ort om facket skulle rösta nej. Efter beskedet beklagade Boeing utfallet av omröstningen och förklarade att man nu måste se över alla möjligheter till konkurrenskraftig produktion på annat sätt.

Ett alternativ för Boeing är att förlägga produktionen till South Carolina i närheten av en anläggning där även planet 787 Dreamliner tillverkas.

En aktör som enligt obekräftade uppgifter håller sig framme är japanska Mitsubishi, som redan i dag är en betydande leverantör av komponenter till nuvarande generation 777-plan, och som är en stor leverantör av delar till 787 Dreamliner.

Mitsubishi har utvecklat en metod att tillverka vingar och vingbox till 787 i kompositmaterial. För den kommande 777X kommer man också att välja kompositmaterial för vingarna.

Det japanska företaget har enligt uppgift erbjudit sig att ta hand om tillverkningen av vingarna även till 777X, och göra det i en anläggning intill den som används för att producera vingarna till 787 i Nagoya, uppger Reuters.

I förslaget ingår att på ett kostnadseffektivt sätt leverera vingarna till Boeings amerikanska sammansättningsfabrik med fem specialbyggda fartyg. Detta skulle göra produktionen billigare än de flygleveranser som används för att ta vingarna till 787 från Japan till USA.

En annan fördel som Mitsubishi framhåller är det kunnande kring tillverkning i kompositmaterial som Mitsubishi vid det här laget har utvecklat.

Varken Boeing eller Mitsubishi vill kommentera Reuters uppgifter.