Fordon

Få ville ha den – nu dumpar Mercedes sin fiasko-modell

Foto: Vauxford
Foto: Vauxford

Med klena försäljningssiffror har X-klass levt ett hotat liv. Nu meddelar Mercedes att de stoppar produktionen av pickupen.

Publicerad Uppdaterad

I Australien är ute-segmentet (ursprungligen en förkortning för coupé utility) stort men kunderna är uppenbarligen kräsna med sina pickups. Det har bara gått tre år sedan lanseringen av X-klass, och nu meddelar Mercedes att tillverkningen upphör i maj.

Köparna tog inte till sig konceptet med tysk lyx baserad på en Nissan Navara, och modellen har levt under bolagets granskande lupp sedan sommaren. Inför misslyckandet poängterar tillverkaren med att det handlar om en nischprodukt som i huvudsak var avsedd för några få marknader.

Med lanseringen av X-klass 2017 klev Mercedes in i ett nytt segment och presenterade en pickup i mellanklassen.

"Vi fick mycket uppmärksamhet kring det här fordonet. Nu har det beslutats att vi från och med slutet av maj inte längre kommer tillverka den här relativt unga modellen. I vår globala produktportfölj är X-klass en nischprodukt som spelar en stor roll på ett fåtal marknader, vilka inkluderar Australien och Sydafrika", säger Mercedes i ett uttalande till australiensiska Motoring.

Globalt såldes 15 300 exemplar av X-klass förra året. Av dem rullar 2 186 exemplar i Australien, vilket förvisso är en uppgång med 40 procent mot försäljningen i landet under 2018. 2019 köpte australiensarna 13 412 exemplar av den Nissan Navara, som finns under Mercedesens skal.