Fordon

Experter oense om helikopter vid attacken

Black Hawk Foto: US military
Black Hawk Foto: US military

En ny unik smyghelikopter eller en modifierad Black Hawk? Kommentarerna går isär när det gäller de hemliga USA-helikoptrar som attackerade bin Ladins gömställe i Pakistan.

Publicerad

”Det sista Navy-Seal-teamet gjorde innan man lämnade byggnaden var att spränga den skadade helikopter som man tvingade att lämna bakom sig, vilket startade en väldig eldsvåda. Nu vet vi varför det var så viktig….”
ABC News reporter Brian Ross rapporterar att en helt ny typ av smyganpassad  helikopter kan ha använts i de amerikanska insatsen mot al qaida-ledaren bin Ladin.

Enligt analytiker på bolaget 

Jane’s Defence

  liknar den kraschade och delvis brända helikoptern på nyhetsbilderna från Pakistan, ingen av de som i dag är operativ inom det amerikanska försvaret  eller är under utveckling.


Det skulle tyda på USA använt sig av hittills okända och superhemliga smyghelikoptrar under den hemliga operation mot bin Ladin.


Men uppgiften bedöms vara osäker och bedömningarna går isär.


Det man ser på bilderna

är delar av stjärtfenan som hänger över muren till byggnaden där bin Ladin fanns, liksom spridda och brända delar av huvudpartiet.


Helikoptern uppges sannolikt ha kraschat efter att den sugits in i en luftvirvel som genererats när den på låg höjd närmade sig byggnaden där bin Ladin bodde.


Det flygexperter reagerat på är främst:


·         Stjärtfenans annorlunda form.


·         Den mjukt rundade disken över rotorbladen.


·         Delar har en speciell ytbehandling, de är täckta av en speciell färg, en glittrig lila yta,  som ger smygegenskaper.


·         Grannar som bodde runt omkring Bin Ladens gömställe hörde inte helikoptrarna förrän de var precis ovanför dem.


·         Ovanliga, skarpa, vinklar, som får radarsignaler att studsa snett.


Andra analytiker, exempelvis refererade i

Army Times

,  menar att det handlar om en vidareutveckling av attackhelikoptern Black Hawk. Det är den typ av helikopter som  Sverige nu avser att köpa 15 stycken av i version UH 60 M. Man pratar om en Black Hawk Stealth .


http://www.armytimes.com/news/2011/05/army-mission-helocopter-was-secret-stealth-black-hawk-050411/

—Black Hawk Stealth är känd och har funnits i flera år, säger också Stephan Persson Tyrling, chef för sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan.


—Jag tror att det stealth-versionen av Black Hawk vi ser, säger han. Stjärtfenan ser lite annorlunda ut jämför med en traditionell Black Hawk.
Vid bin Ladin-operationen, som kallades Geronimo, ska två smyghelikoptrar ha deltagit tillsammans med två chinook-helikoptrar, de senare är större, transporthelikoptrar.


En anonym flygexpert uppger i Army Times att programmet att smyganpassa amerikanska helikoptrar började i mitten av 80-talet.  Under 1990-talet fortsatte arbetet i samarbete med flygplanstillverkaren Lookhead Martin och under åren 1999- 2000 fick en annan tillverkare, Boing , uppgiften att modifiera Black Hawk MH-60 till en helikopter med låga radarsignaturer.


Tanken var att bilda en egen grupp som opererade Black Hawk Stealth-helikoptrarna. Pprogrammet ska ha skrinlagts på senare år men innan dess uppges flera exemplar av smyghelikoptern ha leverrats till det amerikanska flygvapnet.


Stephan Persson Tyrling uppger att det är regel att spränga och förstöra flygplan som blir kvar under en flygoperation. Det är standardprocedur för att inte sprida avancerad teknologi till andra länder.


För bara ett par veckor sedan störtade exempelvis ett av FN-alliansens plan i Libyen. Enligt Stephan  Persson Tyrling bombade Alliansen därefter ett stort ökenområde i syfte  att förstöra alla spridda flygplansdelar.


Men frågan inställer sig samtidigt varför så många delar av den speciella smyghelikoptern då lämnats kvar i Pakistan.


Stephan Persson Tyring har stor erfarenhet av informationsoperationer efter att ha varit försvarsattaché i Tel Aviv, Israel, i fem år.


—Kanske är det så att man vill förmedla en bild av att man använde mer högteknologisk utrustning än man brukar använda? Det bästa är att avvakta ett par dagar innan vi får mer besked, säger han.