Fordon

En majoritet säger nej tack till autonoma bilar

Foto: Waymo
Foto: Waymo

Ännu en undersökning har visat att amerikanerna är negativt inställda till självkörande bilar. Nära tre av fyra anser att den autonoma tekniken inte är redo. 

Publicerad

Fordonstillverkarna har övertygat politikerna om att autonoma bilar utgör en självklar utveckling, men undersökningar visar att en minoritet av konsumenterna är med på tekniktåget – i alla fall i Nordamerika. 2019 utförde American Automobile Association en enkät där 71 procent svarade att de skulle vara rädda inför att åka med en självkörande bil.

Nu visar en ny undersökning att en majoritet fortfarande är skeptiska. Partners for Automated Vehicle Education (PAVE) utgörs av intressenter från industrin samt ideella grupperingar. Som namnet antyder är deras mål att ge allmänheten en bättre förståelse för den autonoma tekniken – och får man förmoda skapa en mer positiv syn på självkörande bilar. De har uppenbarligen inte lyckats med sitt uppdrag.

För i PAVE:s nya undersökning med 1 200 amerikaner svarar nära tre av fyra att den autonoma tekniken ännu inte är redo för att släppas loss. Det rapporterar The Verge. Vidare säger 48 procent att de aldrig skulle kliva in i en självkörande taxi eller något annat autonomt fordon för bildelning. 20 procent anser att självkörande bilar aldrig kommer att bli säkra.

På den positiva sidan av staketet fanns 34 procent som trodde att de självkörande fordonens fördelar kommer överväga nackdelarna, men bara 18 procent sade sig vara ivriga inför tanken på att ställa sig i kö för att köpa en autonom bil. Bland deltagarna ägde cirka hälften en bil utrustad avancerade förarassistanssystem. Det ska också sägas att en majoritet såg positivt på fordon som ger stöd vid körningen, men under förutsättningen att det ändå är föraren som har full kontroll över bilen.