En av Norges största fiskebåtar får batteridrift

2019-09-10 10:25  
Illustration av den norska fiskebåten Sunny Lady. Foto: Salt Ship Design

Det norska rederiets kommande fiskebåt blir inte bara en av landets största. Den ska också kunna drivas framåt med hjälp av batterier – åtminstone i korta perioder.

När Sunny Lady står klar blir den en av Norges allra största fiskebåtar. En skillnad jämfört med andra är att den kan drivas framåt enbart med batterikraft, berättar Teknisk Ukeblad.

– Vi vill bedriva ett hållbart fiske, och för oss är det viktigt att reducera klimatavtrycket i framtiden, säger fartygsägaren Sigurd Teige, i ett pressmeddelande som tidningen refererar till.

Det är det turkiska varvet Cemre som har fått uppdraget att bygga den 86 meter långa och 18 meter breda fiskebåten som ska drivas med en kombination av diesel, flytande naturgas (LNG) och batterikraft.

Läs mer: Japan bygger det första batteridrivna tankfartyget

Fartyget kommer framför allt att drivas framåt av LNG, med diesel som reserv. Men batterierna på cirka 1 000 kilowattimmar ska enligt Teige-rederiet kunna hjälpa till i krafttopparna, regenerera ström under trålning samt förhindra buller och förorening när fartyget ligger vid kaj.

Det ska också vara möjligt för fiskebåten att drivas framåt enbart med hjälp av batterikraft, men då bara under mycket korta perioder.

Teige-rederiet uppger att de med den nya fiskebåten ska kunna minska sina utsläpp av kväveoxider (NOx) med motsvarande 50 000 personbilar.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt