Fordon

Elon Musk: Tesla ska skala upp till ”extrem storlek”

Teslas grundare Elon Musk. Foto: Action Press/Shutterstock
Teslas grundare Elon Musk. Foto: Action Press/Shutterstock
Tesla-bilar lastas utanför bolagets fabrik i Fremont, Kalifornien. Foto: Image of Sport
Tesla-bilar lastas utanför bolagets fabrik i Fremont, Kalifornien. Foto: Image of Sport

Tesla-grundaren jobbar på den tredje delen av sin ”master plan”. Målet är att Tesla och hans andra bolag ska fortsätta att växa med raketfart.

Publicerad

I augusti 2006 publicerade Elon Musk ett blogginlägg där han presenterade ”The secret Tesla Motors master plan”.  

I grova drag gick den ut på att utveckla en sportbil (Tesla Roadster), använda intäkterna för att bygga en billigare bil (Model S och X) och sedan använda de intäkterna för att tillverka en ännu billigare bil (Model 3 och Y).  

Tio år senare följde han upp med del två. Den innehöll solcellspaneler för tak och energilager, en utökning av modellutbudet, satsningen på självkörande fordon och en ambition om att du skulle kunna tjäna pengar på din bil när du inte använder den. 

Efter att stora delar av planen omsatts till verklighet är det nu dags för steg tre, meddelade Elon Musk i slutet på förra veckan. 

Över 20 miljoner bilar om året

Under måndagen delade multientreprenören med sig av de breda dragen i planen. Ambitionen är att skala upp Teslas verksamhet till ”extrem storlek”.  

Elbilssajten Electrek konstaterar att Tesla redan har som uttalat mål att skala upp årsproduktionen av elbilar till 20 miljoner fordon till år 2030. Det är nästan dubbelt så många fordon som hela Volkswagen-gruppen tillverkar årligen i dag, och en enorm ökning från dagens tillverkning. Under 2021 levererade Tesla drygt 930 000 bilar.  

Elon Musk skriver att del tre också kommer att avhandla satsningar på artificiell intelligens, och ambitioner för systerbolagen Space X och The Boring Company.