Fordon

Elon Musk självsäker – ska lansera autonom "robottaxi" nästa år

En Tesla Model Y och Elon Musk. Foto: TT
En Tesla Model Y och Elon Musk. Foto: TT

Redan nästa år vill entreprenören Elon Musk att hans Tesla konkurrerar med Uber.

Publicerad

Skillnaden är att elbilsjätten vill göra det utan förare, företagets elbilar ska kunna köra utan att någon håller i ratten.

Men uttalandena möter skepsis.

– Jag känner mig väldigt säker när jag förutspår autonoma "robottaxi" nästa år, säger entreprenören och Telslachefen Elon Musk vid en presentation för investerare, enligt AFP.

Företaget ska skapa en tjänst liknande Uber eller Airbnb, där den som äger en Teslabil kan välja att vara med i ett nätverk där andra får använda ens bil.

Musks uttalande kom i samband med att Tesla presenterade ny hårdvara för att göra det möjligt med helt självkörande bilar. Det rör sig om ett chip som installeras i alla Teslabilar, som med uppdateringar ska göra det möjligt för fordonet att köra helt på egen hand, från och med andra kvartalet nästa år.

”Hur ska Tesla göra världens bästa chip?”

Elon Musk hoppas att bilarna ska godkännas av myndigheter på sina håll nästa år. Han menar att en fördel är att företaget använder sig av data som samlas in av bilar i trafiken, till skillnad från andra bolag som använder sig av simulatorer.

– Vi har ganska bra simulatorer också, men de fångar inte den långa rad av saker som händer i den riktiga världen. Den riktiga världen är verkligen konstig och rörig, säger han enligt AFP.

– Först verkar det osannolikt - hur kan Tesla, som aldrig gjort ett chip förut, kunna göra värdens bästa chip. Men det är vad som objektivt har inträffat, säger Musk.

"Tekniken existerar inte"

Men Teslas presentation väcker en del frågor. Bland annat har tidpunkten - dagarna innan delårsrapporten ska presenteras - ifrågasatts. Steven E Shladover, som forskat på tekniken för självkörande bilar i 45 år, säger till CBS News att Musks prat om självkörande bilar bara är hajp.

– Tekniken för att göra det han hävdar existerar inte i dag. Han har den inte och ingen annan har den heller, säger Shladover.