Fordon

Efter Visby sprids deras elväg – nu även till USA

Lösningen bygger på induktiv laddning, med laddspolar som ligger under körbanan. Foto: Electreon
Lösningen bygger på induktiv laddning, med laddspolar som ligger under körbanan. Foto: Electreon

Sedan elvägen på Gotland överlevde sitt vintertest har israeliska Electreon startat projekt i andra länder. Näst på tur står USA, och Detroit.

Publicerad

Gotland blev först med en kontaktlös elväg för lastbilar och bussar på allmän väg. Den har täckt en del av sträckan mellan flygplatsen och Visby.

Lösningen bygger på induktiv laddning, med laddspolar som ligger under körbanan. Via fem mottagare kunde en 40 ton tung el-lastbil överföra energi till sitt batteri under färd. De har även använt en buss i försöket.

Projektet Smartroad Gotland finansierades av Trafikverket, men bakom tekniken står israeliska Electreon. Efter de lyckade vintertesterna i Sverige har bolaget byggt fler elvägar. En ligger i Tel Aviv i företagets hemland. Det pågår två olika projekt i Tyskland samt ett i Italien – och bland fordonstillverkarna som deltar finns exempelvis Volkswagen och Stellantis-gruppen.

Flera testvägar i andra länder

Nu är Electreon redo för nästa steg, att öppna en elväg i USA. Det skriver Smartroad Gotland i ett pressmeddelande. En ändring i federal lag innebär att delstater sedan förra året uppmuntras att installera kontaktlös laddning på federala vägar. Tidigast att nappa var Michigan, och det blir Detroit som får USA:s första trådlösa elväg.

Den blir 1,6 km och baseras på samma teknik som utvärderades på Gotland. Utöver flera lokala myndigheter så ingår bland andra Ford i projektet. Till detta lämnar Electreons Stefan Tongur sin roll som affärsutvecklingsansvarig i Norden för att i stället starta och leda Electreons verksamhet i USA.

“Efter att jobbat med USA marknaden länge är det nu spännande att äntligen vara på plats. Projektet i Michigan tillsammans med Ford är verkligen en milstolpe, vi bygger ju USA:s första trådlösa elväg! Intresset för elvägar är stort i hela USA. Jag ser fram emot att vara med i den fortsatta utvecklingen och förändra transportsektorn på allvar”, säger Stefan Tongur i pressmeddelandet.