Fordon

Efter explosionen – lyckad uppskjutning för Spacex

Starship lyfter mot skyn. Foto: Spacex
Starship lyfter mot skyn. Foto: Spacex

En framgång. Så beskrivs testet då Spacex sköt upp Starship till cirka 150 meters höjd. Prototypen var utrustad med en Raptor-motor – medan den slutgiltiga versionen kommer att bäras av sex motorer.

Publicerad

Det är Starship som ska lyfta astronauter till månen och sedan Mars, då med uppbackning från Falcon Heavy-raketer. Det pågår en kapprustning mot båda himlakropparna och Spacex tuggar snabbt igenom sina prototyper.

I augusti 2019 genomfördes ett test med den föregående versionen Starhopper – och nu har nästa generation lyft från marken, om än i blygsam skala. Det rapporterar bland andra tekniksajten Tech Crunch.

Vid Spacex anläggning i Boca Chica, Texas, sköt man upp Starship till cirka 150 meters höjd. Att testet skulle gå bra hade inte varit någon självklarhet. Så sent som i juni sprängdes en SN4-version av Starship vid uppskjutning. Medan Starhopper utgjordes av den nedersta delen av farkosten så var tisdagens uppskjutning den första i full skala. Det enda som saknades var den noskon som kommer sitta på den färdiga versionen.

Trots benämningen av den senast uppskjutna versionen som SN5 är det faktiskt den sjätte prototypen, om man räknar med den första fullskaliga demonstrationsfarkosten som gick under det egna namnet Starship Mk. Den testversionen av Starship som sköts upp var bara utrustad med en Raptor-motor, medan den slutgiltiga versionen kommer att bäras av sex Raptor-motorer.