Fordon

Dieselbilar håller inte miljömåttet

Nya bilar som såldes i Europa 2014 klarar redan utsläppsmålen för 2015. Foto: TT-bild
Nya bilar som såldes i Europa 2014 klarar redan utsläppsmålen för 2015. Foto: TT-bild

Miljöklassade dieselbilar ligger över sina miljögränser för koldioxidutsläpp med i genomsnitt cirka 50 procent i ett test av SVT Nyheter.

Publicerad

Motormännen pekar på att EU måste få till regler för mer verklighetstrogna tester.

– De hänger inte samman med normal körning. Det går nästan inte att uppnå de här siffrorna från testcykeln i praktiken. Här måste man på EU-nivå identifiera en mer rimlig körcykel, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen, till TT.

SVT Nyheter har låtit granska de verkliga utsläppen hos drygt 20 miljöklassade dieselmodeller modeller, och de visar sig ligga långt över de siffror tillverkarna anger för bränsleförbrukning och utsläpp.

Undersökningen har gjorts genom stickprov och det är enskilda förare som själva rapporterat sin dieselförbrukning över tid. Resultaten är därför inte helt exakta.

Att bilarna inte håller vad de lovar beror inte på den sortens fusk som Volkswagen beslagits med utan på "ett testförfarande som vilseleder kunder och lagstiftare", enligt SVT. Att omkring 340 000 dieselbilar är skattebefriade kostar staten omkring 340 miljoner kronor om året.

Stenbeck säger att tillverkarna optimerar förhållandena under testcykeln de använder för att ta fram förbrukningssiffrorna, som i sin tur är oerhört viktiga i konkurrensen. De pumpar exempelvis däcken extra hårt, tar så mycket vikt ur bilen som möjligt, använder lätta testförare samt tar bort backspeglar och tejpar för springor för att minska luftmotståndet.

Problemet är känt sedan några år tillbaka, men skillnaden i testresultat och verklig förbrukning har ökat. EU har varit alldeles för senfärdigt med att ta fram en ny standardiserad testcykel som är mera verklighetsanpassad än dagens, säger Jon Stenbeck.

– Vi vill att det ska vara så realistiska förbrukningssiffror som möjligt. Varje vecka får vi frågor från medlemmar om att den här bilen drar mycket mer än vad som är uppgivet. Det här är ett problem för den enskilde bilisten.