Detta låg bakom explosion på vätgasmack

2019-06-17 15:46  

En läckande högtryckstank var orsaken till explosionen vid en norsk vätgasmack i förra veckan, enligt olycksutredare.

Förra måndagens explosion vid en vätgasmack i norska Sandvika orsakades av en läckande högtryckstank, enligt preliminära slutsatser från den externa utredaren Gexcon. Den läckande gasen antändes på något vis men det är ännu oklart hur. Utredningen fortsätter i jakten på fler svar.

Lagringstanken som började läcka finns inte i omedelbar anslutning till den plats där bränslecellsbilisterna fyller på sina fordon. Den finns i stället i en separat anläggning omgärdad av en mur som ska stå emot tryckvågor och brand. Vätgasen produceras med hjälp av en elektrolysör inne i denna anläggning. Där finns även lågtryckstankar av så väl stål som komposit. Men ingen av tankarna ska ha rämnat.

"Baserat på vad vi har sett på platsen kan vi konstatera att varken elektrolysören eller dispensern som används av kunder hade något att göra med incidenten. Vi kommer att fortsätta undersöka övriga komponenter i jakt på orsaken", säger Geirmund Vislie på Gexcon i ett uttalande publicerat av Nel som levererat tankstationen.

Börsnoterade Nel menar att olyckan därmed inte beror på något som kan härledas till deras kärnteknik och att högtryckstanken har levererats av en underleverantör.

Explosionen inträffade klockan 17.40. Branden som uppstod var släckt vid 20-tiden på kvällen. Nel stängde samtliga av sina tio tankstationer efter olyckan.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt