Fordon

Deras drivlina för elcyklar är lättast i världen

Bara motorn väger 1,4 kilo, och den levererar 23 Nm direkt på hjulet. Foto: Mahle
Bara motorn väger 1,4 kilo, och den levererar 23 Nm direkt på hjulet. Foto: Mahle

Mahle hävdar att deras ultralätta system för elcyklar innebär en ny milstolpe för industrin. För hela drivlinan väger endast 3,2 kilo.

Publicerad

Elcyklar är här för att stanna och elektrifieringen har bidragit stort till att allt fler cyklar allt längre. Faktum är att man i studier har sett att varannan elcykeltur ersätter bilfärd, samt att elcyklister får lika mycket motion på sina turer som ”vanliga” cyklister.

Men elcyklar är ofta klumpigare än sina icke assisterade motsvarigheter, för själva drivsystemet samt batterier ska ju gömmas någonstans. Därtill väger de en hel del, vilket innebär att stoppsträckor samt krockvåld för andra trafikanter ökar enligt NTF.

Men det behöver inte vara så. Nu har Mahle släppt ett nytt system kallat X20. Hela systemet, med motor, batteri samt övriga komponenter väger endast 3,2 kilo. Det är en siffra som enligt tillverkaren gör systemet till det lättaste som finns på marknaden.

“Med X20 inleder vi ett helt nytt kapitel genom att kombinera viktfördelar, estetik och anpassningsmöjlighet i en enda drivlinelösning utan motstycke”, säger Jochen Sommer, ansvarig för Mahles Smarbike Systems, i ett uttalande.

Mahle: Levererar 23 Nm direkt på hjulet

Tittar man på komponenterna så väger själva motorn 1,4 kilo, och den sitter i det bakre navet. Mahle uppger att motorn levererar 23 Nm direkt på hjulet vilket då ska motsvara runt 55 Nm om det hade rört sig om en mittmonterad motor. Därtill ska navplaceringen ge de som cyklar en mer naturlig känsla i pedalerna.

Systemet går att få i kombination både med en grus- eller landsvägscykel. Därtill går det att välja om man vill ha standardbatteriet eller ett lite större (IX250 eller IX350), och på tillvalslistan finns en ”räckviddsförlängare” som kan sättas i en flaskhållare. Den senare ska “nära fördubbla räckvidden” trots att den bara väger ett kilo.