Fordon

Den smarta nyckeln stoppar biltjuvarna

Foto: Volvo
Foto: Volvo

De kriminella har lärt sig hur man lurar dagens nyckellösa system – men nu kommer holländska NXP med en enkel lösning. Om nyckelns accelerometer förblir stilla när bilen rör sig så slås motorn av.

Publicerad

Mikroelektromekaniska system (MEMS) har många applikationsområden, från telekom- och medicinbranschen – till vapen- och bilindustrin. Exempelvis sitter de i krockkuddar och däckens lufttrycksmätare. ”Pyttetekniken” kommer också spela en viktig roll i utvecklingen av autonoma bilar.

Storleken på systemen ligger från några millimeter och ned till 100 nanometer. Samtidigt är de billiga och kan anpassas till att registrera allt från kemikalier och magnetfält, till radioaktivitet – eller styra vätskor och gas med mikroventiler. Listan kan göras lång. Holländska NXP, som tillverkar mikroprocessorer, har använt MEMS för att utveckla en nyckel som sätter stopp för biltjuven.

Dagens nyckellösa PKE-system (passive keyless entry) har visat sig vara väldigt enkla att hacka. Hemma slänger många bilägare ifrån sig nycklarna i hallen. Tjuven behöver bara smyga fram till ytterdörren för att plocka upp signalen, och sänder den sedan vidare till sin kumpan som lurar fordonet att nyckeln är nära bilen. I våras demonstrerade det kinesiska säkerhetsföretaget Quihoo 360 att de klarade av samma sak på mer än 300 meters avstånd. De två enheterna som användes kostade omkring 200 kronor.

Vissa experter har rekommenderat att bilägare ska lägga sina PKE-nycklar i kylskåpet för att blockera signalen, men NXP har kommit runt problemet. Deras enkla men smarta lösning är en inbyggd accelerometer, som kostar cirka fem kronor. Systemet låter dig komma in i bilen och trycka på startknappen, men om nyckeln förblir stilla när bilen rör sig så slås motorn av – och tjuven tar sig inte många meter.

Ursprungligen tänkte NXP bygga in en knapp som slår av signalen, men en accelerometer drar faktiskt mindre ström. Den stora utmaningen var att skapa en konstruktion som klarar av stora påfrestningar, för bilnycklar tar mycket stryk – inte minst PKE-system. Bland annat ville man att tekniken skulle tåla att släppas från andra våningen ned i betong, samt överleva en omgång i tvättmaskinen. Om några veckor påbörjas produktionen, och NXP:s system förväntas dyka upp hos en rad biltillverkare redan nästa år. Det är dock oklart vilka.