Fordon

Då ska ”vanliga människor” få rymdturista

Foto: Blue Origin
Foto: Blue Origin
Foto: Blue Origin
Foto: Blue Origin

Sugen på en rymdresa? Inom kort ska ”vanliga människor” kunna ta sig utanför jordens dragningskraft. Det avslöjade Bob Smith, vd för rymdbolaget Blue Origin.

Publicerad

Elon Musk har sitt SpaceX, Richard Branson kör Virgin Galactic, och Amazongrundaren Jeff Bezos har Blue Origin. Tre miljardärer med tre rymdbolag – men det gemensamma målet att ”demokratisera” rymdresor.

Och nu har det sistnämnda bolaget sagt när de ska börja skicka upp rymdturister. Det var under National Space Council som Bob Smith, vd för Blue Origin, sa att de inom 18 månader kommer att flyga kunder. Det innebär att allmänheten någon gång runt april 2019 ska man kunna lösa biljett.

Men inte nog med att Smith avslöjade tidplanen. Han var även tydlig med att det skulle vara ”vanliga människor” inte astronauter eller forskare. Det rapporterar CNN. För de som har hängt med i rymdsvängen kommer det här kanske lite som en besvikelse. Blue Origin hade tidigare en tidplan där första turisterna skulle skickas iväg ”någon gång 2018”.

När CNN frågade vad som ändrat schemat var företaget tydligt med att de inte ändrat något – men att: ”Vi flyger människor när vi är redo, inte en sekund tidigare”. 

April 2019 innebär att Blue Origin blir trea i racet att fixa charterresor till rymden. Elon Musks SpaceX planerar att två kunder ska få en tur runt månen under fjärde kvartalet 2018. Även Virgin Galactic har satt slutet av 2018 som mål för rymdresor – detta till den nätta summan av 250 000 dollar för fyra minuter. 

Vad Blue Origin planerar att ta för biljettpris, och vad de menar att ”vanliga människor” har råd att betala, är än så länge okänt. Dock har man sagt att alla intäkter kommer att återinvesteras i breddning av verksamheten.