Fordon

Då levereras första exemplaren av Tesla Semi

Nu rullar snart Tesla Semi ut från fabriken. Foto: Tesla
Nu rullar snart Tesla Semi ut från fabriken. Foto: Tesla
1 december är det dags för Tesla Semi. Foto: Tesla
1 december är det dags för Tesla Semi. Foto: Tesla

Produktionen är i gång, och nu inleds leveranserna av Tesla Semi. Pepsi blir först med ellastbilen.

Publicerad

Planerna för ellastbilen nämndes 2016 i Elon Musks "Master Plan Part Deux". Följande år premiärvisade Tesla prototypen av Semi – och då var budet att produktionen skulle inledas 2019. Så blev inte fallet.

Det var inte första eller sista gången som Elon Musk tvingades att revidera sina egna prognoser, men nu bidrog dessutom en pandemi och rådande komponentbrist till att datumet flyttades.

Så sent som i augusti pausades tillfälligt reservationerna av lastbilen, då Tesla valde att minska antalet motorer i Semi från fyra till tre – en ändring som inte ska ha påverkat prestandan.

I sommarens kvartalsrapport utlovade Tesla att lastbilar skulle rulla ut från fabriken under 2022, och i oktober meddelade Elon Musk att produktionen var igång vid deras Gigafactory i Sparks, Nevada.

Semi klarar 800 km på en laddning

Den 1 december sker de första leveranserna av Semi, då under festlig inramning för behöriga gäster vid fabriken i Sparks. Pepsico har lyckats boka de första lastbilarna, med en order på 100 fordon. Det skriver Tesla Oracle.

Läskjätten får en lastbil som fullastad, med en vikt på drygt 37 ton, tar sig 800 km på en laddning – alternativt drygt 480 km med det mindre batteripacket. Samtidigt avverkas 0-100 km/h på cirka 20 sekunder.

Energiförbrukningen ligger på 1,24 kWh per km, skriver Not a Tesla app. Batteriet ska kunna laddas upp till 70 procent på 30 minuter, vilket ger chaufförer goda chanser att under sina lagstadgade pauser tillgodose sig den räckvidd de behöver.

Teslas hemsida anger inte storleken på de två batteripacken, men rådande uppskattning är 600 kWh respektive omkring 1 000 kWh. De lastbilar som levereras inledningsvis har dock inte Teslas 4680-cell. Den större battericellen levererar en högre effekt och har en förbättrad energilagringskapacitet – vilket skulle kunna öka lastbilens räckvidd med 16 procent. Det skriver Commercial Carrier Journal.

Tesla siktar uppenbarligen på att utmana de största lastbilstillverkarna. I oktober meddelade Elon Musk att han räknar med en årlig produktionstakt på omkring 50 000 exemplar till 2024.