China Railway Tunnel Group ska bygga ut Stockholms tunnelbana

2019-10-02 07:10  
Patrick Marelius, Subterra Sverige, kritiserar att ett kinesiskt, statsägt företag ska in och konkurrera på den svenska tunnelmarknaden. Foto: TT

Det kinesiska bolaget China Railway Tunnel Group (CRTG) har tagit hem en av de första upphandlingarna i Stockholms tunnelbanebygge, rapporterar Dagens industri.

Budet landade på 276 miljoner kronor för tre arbetstunnlar, vilket är rätt prisnivå menar Niklas Bergman som är förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden på Region Stockholm.

Vd:n till företaget som kom tvåa i budstriden, Subterra Sveriges Patrick Marelius, håller inte med. Han säger att det är ett "rent underpris". Enligt honom går det inte att genomföra jobbet för de pengarna. Han kritiserar att ett kinesiskt, statsägt företag ska in och konkurrera på den svenska tunnelmarknaden.

Niklas Bergman har dock inga betänkligheter kring detta, eller att ett kinesiskt företag skulle kunna innebära en säkerhetsrisk.

Läs mer: De skannar kroppen på alla i tunnelbanan

– Vi har inte värderat det. Vi har värderat utifrån kvalificeringskrav och pris och vi har värderat alla entreprenörer på ett likvärdigt sätt, säger han till Dagens industri.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt