Fordon

Cadillac läcker mer om lyxbilen

Varumärket Cadillac ska med CT6 höja statusen och likställas med toppmedeller från Mercedes och BMW. Foto: GM
Varumärket Cadillac ska med CT6 höja statusen och likställas med toppmedeller från Mercedes och BMW. Foto: GM

GM läcker nu lite mer nyheter kring den kommande lyxbilen CT6, som erbjuds som plugin-hybrid och utlovas ta ledningen när det gäller nytänkande.

Publicerad

- Vi ska utveckla världens mest avancerade kaross till CT6, sa Mark Reuss, i ledningen för utveckling och inköp inom GM, inför ett hundratal investerare nyligen.

Det ska enligt Reuss inte handla om att gå över till aluminium. Han antyder att det handlar om någon typ av kompositmaterial uppbyggt av metaller, höghållfaststål och aluminium som ska reducera antalet komponenter i bilen med 20 procent.

- Snarare än att kopiera vad andra har gjort, eller något som redan finns, så har vi skapat ett fordon som sticker ut och som får Cadillac att sätta standarder igen.

Ett exempel som Reuss nämnde är tillverkningen av A-stolpen. I stället för att bygga ihop den av 20 komponenter gör man den nu i en enhet. Tekniken ska öka säkerheten, körbarheten och minska bullret i bilen.

Med avancerad teknik i CT6 ska GM ha minskat risken för fel och kvalitetsslarv.

Den kommande bilen är omkring 25 kg lättare än dagens största sedan, CTS, men ändå 20 cm längre. Med plug-in-hybrikteknik utlovas en bränsleförbrukning på 3,36 l/100 km. Motorn blir en treliters sexa med dubbla turbo och en åttaväxlad låda, som ska göra bilen till den kraftfullaste sexan i sitt segment, enligt Reuss.

Bilen får också kamerahjälp för att ge vidvinkelblick i backspegeln.

CT6 ska visas under 2015. Främsta konkurrenterna är Mercedes S-klass och BMW 7-serien.