Fordon

Cadillac ger sig in i lyxkampen

GM har investerat 2,7 miljarder kronor för att tillverka en ny stor och lyxig Cadillac, som presenteras vid halvårsskiftet 2015. Foto: GM
GM har investerat 2,7 miljarder kronor för att tillverka en ny stor och lyxig Cadillac, som presenteras vid halvårsskiftet 2015. Foto: GM

Cadillac ska redan nästa år lansera en bil i den övre lyxklassen, laddad med högteknik och byggd med yppersta kvalitet.

Publicerad

Det var länge sedan Cadillac var ett bilmärke som rankades bland de förnämsta i världen. Den positionen har exempelvis BMW och Mercedes tagit på den amerikanska marknaden.

Men nu har GM valt att satsa på en bil för den kundkategori som väljer riktigt dyra lyxbilar. Redan har koncernen investerat 2,7 miljarder kronor i fabriksanläggningen Detroit-Hamtramck, där den nya lyxmodellen av Cadillac ska tillverkas.

Inga detaljer har ännu kommit ur om den nya bilen, men i fredags meddelade GM att det blir en bakhjulsdriven bil byggd i speciellt utvalda material på en unik plattform. Förutom att tillverka en alldeles speciell bil säger GM att man tar till nya grepp vid tillverkningen, med en precision som anstår en lyxbil.

Den nya toppmodellen ska inte ersätta några av de nuvarande modellerna, utan den kommer att positioneras över de för närvarande största modellerna CTS och XTS.

Amerikansk bilindustri har inte på många år haft modeller som kan mäta sig med de lyxigaste från Audi, BMW, Mercedes eller Lexus.