Fordon

Brittiska regeringen uppmanar till autonoma tester redan i år

Foto: FiveAI
Foto: FiveAI

Nu meddelar den brittiska regeringen att man vill se tester av självkörande bilar på allmän väg innan året är över. Enligt the Department of Transport kommer det positionera landet som en ledare inom området.

Publicerad

Det blåser snålt kring brittisk industri – bland annat hotar Airbus med att överge öriket till följd av Brexit. Samtidigt har landet en uttalad ambition om att bli ledande inom framtidens teknik, exempelvis kring självkörande bilar. Bland pionjärerna finns teknikbolaget FiveAI getts tillstånd för att samla in data i London, för kommande autonoma fordon – dock kördes de egna bilarna av mänskliga förare.

Nu har regeringen uttalat en önskan om att man vill se tester av autonoma fordon på allmän väg redan under 2019, The Department of Transport anser att en snabb utrullning av avancerade testbilar skulle placera nationen i en ledande position.

– Storbritanniens har en forskningsbas i världsklass, och tack vare det ligger det här landet i framkant inom utvecklingen av ny transportteknik – inklusive kring automation. Regeringen stödjer de säkra, transparenta testerna av det här banbrytande teknikområdet, som kommer förändra sättet vi transporteras på, säger landets transportminister Jesse Norman till the Independent.

Autonoma fordon ska vara i trafik 2021

Myndigheterna uppskattar att landets behov av självkörande bilar fram till år 2035 kommer motsvara ett marknadsvärde på 620 miljarder kronor. Att komma igång med avancerade tester på allmän väg under året är en nödvändighet för att regeringen ska kunna hålla sitt eget löfte om att autonoma fordon ska vara i kommersiell trafik 2021.

– Vi behöver säkerställa att vi får med oss allmänheten när vi rör oss mot självkörande bilar på våra vägar till 2021. Uppdateringen av regelverket kring praxis skulle ge klarare riktlinjer för de som siktar på att genomföra tester på allmän väg, säger ministern för fordonbranschen, Richard Harrington.

Hur väl överensstämmer då politikernas målsättning med medborgarnas vision? I januari publicerade statligt finansierade Smart Mobility Living lab en rapport som undersöker när uppkopplade och automatiserade fordon kommer finnas tillgängliga, samt vilka fördelar tekniken kan ge brittisk exportindustri. Man genomförde en enkät med 250 personer från transport- och teknikbranschen, samt bilindustrin. 65 procent ansåg att autonoma fordon kommer vara redo för en utrullning inom fem år. Av dem tror 67 procent att tekniken kommer göra vägarna säkrare.