Fordon

Brist på pengar hotar europeiskt försök nå asteroid

Brist på pengar kan stoppa ett europeiskt deltagande i ett riktigt rymdäventyr. Under 2022 är det tänkt att Europa och USA i ett gemensamt projekt ska skicka upp en farkost som ska träffa en asteroids måne och ytterligare en farkost som ska studera och analysera kollisionen.

Publicerad

Tanken är att försöka ändra den omkring 160 meter stora rymdstenens bana, och det skulle vara första gången människor lyckades med något sådant.

– Målet är att testa tekniken så om en asteroid hotar vår planet en dag kommer vi att ha möjlighet att ändra dess bana, säger Ian Carnelli vid den europeiska rymdorganisationen ESA.

Men när de europeiska ministrarna som är ansvariga för rymdfrågor samlades till ett budgetmöte i Schweiz i december i fjol sade de nej till att finansiera Europas del av projektet som beräknades kosta 250 miljoner euro, närmare 2,4 miljarder svenska kronor.

Jan Wörner, chefen för ESA, säger att hoppet inte är ute. Flera besparingar har gjorts och nu skulle ett europeiskt försök gå på 150 miljoner euro.