Fordon

Branden till stora delar släckt

Med hjälp av specialplan för vattenbombning är nu branden i Västmanland under kontroll.

Publicerad

Efter flera dramatiska dagar i Västmanlands skogar har släckningsarbetet nått en vändpunkt.

Den största branden som drabbat Sverige i modern tid är inringad och bombas av helikoptrar och specialplan.

Det senaste dygnet har det funnits en ljusning i kampen mot branden. Begränsningslinjer finns runt hela området och ytan där det brinner har krympt.

Branden är "tillsynes släckt i relativt stora områden", skriver länsstyrelsen i en uppdatering om läget. Det kan dock fortsätta att glöda under marken och eftersläckningsarbetet beräknas ta lång tid. Innan det är gjort finns alltid risken att branden blossar upp igen.

Det brinner fortfarande med öppna lågor på mindre ytor inom brandområdet.

Helikoptrar har kunnat konstatera att det har brunnit i ett fåtal hus och fordon. Många andra byggnader är intakta, skriver länsstyrelsen.

Förstärkningar från övriga landet samt fyra franska och italienska specialplan finns nu på plats.

Vid fyratiden i morse drog helikoptrarna igång dagens släckningsarbete från luften. Vid sjutiden hade även två av vattenbombarplanen lyft och de två sista planen skickades upp några timmar senare, enligt Niklas Ekstrand, luftsamordnare på Försvarsmakten.

Dagens förutsättningar beskrivs som gynnsamma.

– I dag är väderläget ett helt annat än i går och vi förväntar oss att de ska kunna jobba de 14 timmar som är planerade, säger Ekstrand.

Vattenbombarna koncentrerar sig inledningsvis på det nordöstra hörnet av brandområdet.

– Planen ska få ett större område i dag där de kan arbeta fritt och det är den del av området där räddningsledaren bedömer läget som mest kritiskt, säger Ekstrand.

Vid lunchtid var cirka tio helikoptrar och de fyra vattenbombarplanen uppe i luften, och släckningsinsatsen följde planen enligt länsstyrelsen.

– Det brinner fortfarande över ett stort område, men det är avgränsat och vi har hållit den avgränsningen, säger Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen.

Enligt SMHI väntas sol utan nederbörd över brandområdet från och med i eftermiddag.

– Det håller i sig även under fredagen. Då ser det ut att övergå i växelvis molnighet, men med uppehåll, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog.

Under dagen drar en ovädersfront norrut från Stockholmsområdet. Det kan medföra vissa skurar över brandområdet. I huvudsak missar regnet dock brandzonen.