Fordon

Boeings vd utlovar flygande bilar inom ett år

Boeings vd Dennis Muilenburg. Foto: Hawaii Air National Guard
Boeings vd Dennis Muilenburg. Foto: Hawaii Air National Guard
Foto: Aurora Flight Sciences
Foto: Aurora Flight Sciences

Dennis Muilenburg är tydlig – tekniken är i stort redo för utrullning. Boeingchefen utlovar flygande bilar inom ett år, och 3d-taxi snart därefter. ”Vi kommer se snabb utveckling de kommande åren”, säger han.

Publicerad

Dagen då flygande bilar blivit en verklighet rycker allt närmare. Det menar Boeing vars chef i intervju med nyhetsbyrån Bloomberg säger att bolaget redan 2019 kommer börja testa ett prototypfordon.

– Tänk dig en framtid där du har tredimensionella motorvägar för att minska trafikstockningar. Vi arbetar både med ekosystemet, regelverket och de nya fordonen. Allt det sker nu, säger Dennis Muilenburg till Bloomberg.

Att se till att få med myndigheter och regler redan från början har varit viktigt för Boeing – innan man på allvar gav sig in i flygbilsbranschen. Och det här skiljer teknikjätten från många uppstartsföretag: de har insett att det är reglerna och inte tekniken som sätter de stora käpparna i hjulen (rotorn).

Boeing har på senare tid investerat en hel del i ny teknik som kan leda till en framtid liknande den i Jetsons. Ifjol köpte man upp Aurora Flight Science som utöver VTOL-plan även utvecklar teknik för autonom flygning.

Muilenburg avslöjade även att företaget arbetar med ett nytt trafiksystem för att den nya typen av farkoster ska kunna flygas säkert och effektivt.

– Jag förväntar mig att vi inom fem år kommer se en lansering av operativ förmåga. Vi kommer att se snabb utveckling de kommande åren och ni kommer att se att Boeing tillsammans med våra partners är i fronten, säger han.

Men flygande, eventuellt självkörande, taxis var inte det enda som Boeingchefen var inne på i intervjun. Även så kallade överljudsplan avhandlades kort. Muilenburg säger att problemet inte heller är egentligen är tekniskt – utan det handlar om att försäkra sig om att det finns tillräckligt med kunder för att investeringen ska vara värd att genomföra. Dock menade han att kommersialisering fortfarande ligger många år bort.