Fordon

Boeing landar jätteaffär i Vietnam

Foto: Stringer/TT
Foto: Stringer/TT

I samband med toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un i Hanoi passade amerikanska Boeing på att landa en jätteorder på 110 flygplan till Vietnam.

Publicerad

Vietnamesiska flygbolagen Viet Jet och Bamboo Airways har skrivit på ett kontrakt om att köpa 110 plan från amerikanska Boeing för mer än 15 miljarder dollar, motsvarande cirka 140 miljarder kronor.

Affären skedde vid sidan av toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och hans nordkoreanska motsvarighet Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi.

”Affärerna kommer att säkra mer än 83 000 amerikanska jobb och öka säkerheten och pålitligheten för vietnamesiska och internationella resenärer,” säger en tjänsteman vid Vita Huset.

Under sitt möte med Kim Jong-Un under onsdagen framhöll Trump Vietnam som ett gott exempel som Nordkorea gärna fick följa och uttryckte sin förtjusning över affären vid en lunch med vietnamesiska tjänstemän.

”Vi uppskattar verkligen att ni minskar handelsöverskottet mot USA som var väldigt stort innan jag kom hit och nu har vi minskat det genom affärer som den som gjordes i dag,” sade Trump.

Vietnams handelsöverskott mot USA uppgick till 34,8 miljarder dollar i fjol, vilket motsvarar cirka 326 miljarder kronor, enligt uppgifter från vietnamesiska myndigheter.