FORDON

Biogas får andrum i väntan på kommissionen: ”Mycket viktig fråga för Sverige”

Margrethe Vestager
Regeringen väntar på besked från EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager om den skatteregler för biogas i Sverige. Det kan ta tid. Arkivbild.

I mars försvann Sveriges skattebefrielse för biogas över en natt som följd av en EU-dom, en chock för branschen. Åkerier, lantbrukare och andra användare fruktade att Skatteverket skulle börja med stora återkrav men verket har nu bestämt sig för att avvakta.

Publicerad

– Skatteverket avvaktar EU-kommissionens beslut om att inleda en formell granskning innan vi tar ställning till eventuella återkrav, säger Titti Campalto, tillförordnad enhetschef på myndigheten, till TT.

Men det går inte längre att göra avdrag för skatten eller få tillbaka inbetald skatt.

Hitta lösning

EU-kommissionären med ansvar för konkurrensregler och statsstödsfrågor, Margrethe Vestager, har dock inga besked att ge om när kommissionen kan dra i gång en formell granskning.

– Vi vet att det här är en mycket viktig fråga för Sverige, vi tar de nödvändiga stegen och sedan hittar vi en lösning, säger Margrethe Vestager till TT under sitt besök i Stockholm.

Hon säger dock att den formella granskningen, när den väl har inletts kommer att ta en viss tid. I normala fall tar en process i storleksordningen ett år. Aktörer som är berörda får då möjlighet att ge sin syn på om Sverige ska kunna skattebefria biogasen.

Ta tid

– Det kommer att ta lite tid, säger Vestager.

Men regeringen, riksdagen och biogasbranschen hävdar att den tiden knappt alls finns om biogasen ska kunna försvara sin plats som en grön energikälla. För tre år sedan, 2020, tog EU-kommissionen ett preliminärt beslut om att skattefrihet för biogas fram till 2030 och utifrån det har det investerats stort i biogasfordon i kollektivtrafik i lantbruk och grön omställning. Årligen återbetalas eller dras det av av skatt för omkring 1,5 miljarder för biogas.

Men det tog slut över en natt i mars när Skatteverket meddelade att skattefrihet inte längre gäller, som en följd av en dom i tribunalen vid EU:s domstol i vintras. Domen sade att kommissionens borde ha gjort en grundligare granskning före det preliminära beslutet 2020.

Rop på hjälp

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) skrev i mars ett brev med rop på hjälp till Vestager. Budskapet var att besked från kommissionen brådskar om möjlig fortsatt skattebefriad biogas i Sverige.

Busch och Svantesson skrev att situationen är mycket allvarlig och att enskilda, företag och andra brukare och aktörer har hamnat i en mycket svår sits.