Fordon

Bilen flyttas från fabrik till kund – utan förare

Trafikledningssystemet informerar bilen om vart den ska ta vägen. Lösningen i själva fordonet är helt programvarubaserad. Bilden visar testfordonet som demonstrerades i Göteborg på fredagen.

En bil kan förflyttas manuellt fler än 25 gånger på sin väg mellan fabrik och kund. Det svenska projektet gör att föraren inte längre behövs.

Publicerad

Under fredagen demonstrerades projektet Born to drive i Göteborg. Det försöker effektivisera logistikkedjan mellan bilfabriken och kunden. Beroende på hur kedjan ser ut krävs att förare förflyttar bilarna ett antal gånger – ombord på båten, lastbilen, från lagerparkeringen och så vidare. Riskerna som förknippas med arbetet utgörs av bland annat lack- och personskador.

Åtta svenska aktörer, bland annat Rise Viktoria och Volvo cars, har nu utvecklat en helt programvarubaserad lösning för att sköta förflyttningarna utan förare. Detta trots att bilen inte är självkörande i den mening som ofta diskuteras i dag. Det räcker med bilens befintliga system för backvarning samt maskinseendet som ska undvika krock med fotgängare.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här