FORDON

Batteridrivna jätteloket för tung trafik – det första ska köra malmtåg

Lokets rosa färg är en del i gruvbolagets arbete mot bröstcancer.
Lokets rosa färg är en del i gruvbolagets arbete mot bröstcancer.

Det ska dra 2,7 km långa malmtåg i Australien, med enbart eldrift. Nu har Wabtec lanserat sitt batteridrivna lok, FLX Drive 2.0.

Loket har utvecklats i samarbete med gruvbolaget Roy Hill, och med en batterikapacitet på 7 MWh ska det ha kapacitet att dra deras vagnar med järnmalm. Bakom designen står Wabtec Corporation, som lanserade sitt första batterihybrid-lok 2001. Nu hävdar bolaget att FLX Drive 2.0 är världens första helt batteridrivna lok avsett för tungt gods. Det skriver Interesting Engineering

Under utvecklingen har tekniken sammantaget avverkat mer än 2 000 mil. Det färdiga loket presenterades vid Wabtec design- och utvecklingscenter i Pennsylvania. 

2024 ska den rosa maskinen transporteras till Western Australia för gruvdrift. 

Laster på 33 000 ton

Där, i Pilbara-regionen, använder Roy Hill för närvarande fyra diesellok utvecklade av Wabtec för att dra malmtågen, vars längd kan ligga på 2,7 km, med en last på 33 000 ton malm. Utöver sänkta koldioxidutsläpp utlovar tillverkaren stora besparingar avseende bränslet. Enligt Railway Technology har Wabtec tidigare hävdat att besparingen kan vara upp till 30 procent. 

FLX Drive kommer att utnyttja bromskraftåtervinning, och loket är dessutom utrustat med ett vätskekylt system för att hålla batterierna svala, ett måste i en miljö där lufttemperaturen kan ligga på 55°C. Loket kan snabbladdas med likström via en stationär pantograf.